Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Příručka moderního fotra: Předporodní kroužek – bez něj nemůžete porodit

Dnešní rodičky se mají přímo báječně. Zatímco dříve žena odhodila nůši s kameny, které sbírala na poli, zaběhla si do remízku porodit, pupeční šňůru překousla, placentu hodila jezevcům, nechala dítě přisát k prsu a vrátila se okamžitě na pole sbírat šutry do nůše s přisátým potomkem, dneska to mají ženy o dost jednodušší.

Tak například odrodit si do remízku se už nechodí. Máme porodnice. Placenta se jezevcům nedává. Některé jebnuté labužnice ji zužitkují v kuchyni, viz placenta à la bažant s bramborovými knedlíky. No a hlavně tu máme předporodní kroužky. Jak jsme jako lidstvo mohli existovat bez předporodních kroužků?

Nebudu teď hanit předporodní kroužky, jelikož věřím, že mnohým ženám alespoň psychicky pomůžou vstřebat, co je čeká.

Dneska si povíme něco o mém předporodním kroužku. Ano, byl jsem tam.

Ze všech těch hollywoodských filmů s Jennifer Anistonovou a různých amerických sitcomů s… no rovněž s Jennifer Anistonovou máme o předporodních kroužcích zkreslené představy. Ono to vypadá, že přijdete v páru na kroužek, posadíte se na zem, muž obejme partnerku a spolu se budou učit dýchat jako při porodu. Sem tam se přihodí nějaká ta taškařice typu, že muž šlápne na imitaci dítěte anebo mu rovnou urve hlavičku, v pozadí se ozve nahraný smích dávno mrtvých lidí a všichni si z toho odnesou nějaké životní moudro.

Realita je však někde jinde. Méně hollywoodská a pouze na mizivém množství předporodních kroužků narazíte na Jennifer Anistonovou.

Moje žena, zblbnutá z předporodních kroužků, jež vídala ve filmech a seriálech, rozhodla, že se jednoho zúčastníme. Podala to tak, že bez předporodního kroužku nebude připuštěna k porodu. K tomu, aby se z vás stal rybář, taky musíte chodit do kroužku. A pilotovat letadlo vás rovněž nenechají bez kroužku (tady bych to zastavil, protože tohle je nebezpečný. Nevím totiž, jak probíhá příprava na to, pilotovat letadlo, a nechci být za blbce. Logicky ale uvažuju, že před tím, než vás nechají pilotovat letadlo, musíte projít nějakým výcvikem).

No a s porodem to je totéž. Nenechají vás porodit, pokud neprojdete porodním výcvikem. Jak nemáte za sebou předporodní kroužek a začnete rodit, dostanete pokutu.

Mně osobně se na žádný předporodní kroužek nechtělo, ale jelikož jsem moderní muž a manželka začala brečet, že pokud to pro ni neudělám, znamená to, že ji nemiluju (ach ty těhotenské hormony), tak jsem svolil.

Náš předporodní kurs byl rozdělen do dvou částí. První týden porod a druhý týden laktační kurs. Minimálně ten laktační kurs sliboval hodně a já věřil, že paní lektorka nechá kolovat svá ňadra k osahání a že si ji budeme moci podojit do kyblíku. Jako pro zajímavost.

K laktačnímu kursu vedla cesta přes první část kursu, tedy žvásty o porodu. Budoucí rodiče seděli v kruhu na skákajících míčích a paní lektorka uprostřed kruhu vyprávěla tři hodiny o porodu. Už po deseti minutách jsem ji přestal vnímat a hypnotizoval hodiny, kdy bude konec. Ostatně nebyl jsem jediný. Všichni budoucí fotrové rovněž vypadali znuděně a čekali už jenom, kdy to skončí. Jeden z nich dokonce hrál nějakou hru na mobilu, ale byl záhy odhalen partnerkou, která mu mobil zabavila a vrátí mu ho zřejmě až po porodu.

Jen jeden otec hltal každé slovíčko paní lektorky. Vzhledem k tomu, že jeho partnerka vypadala znuděně, byl to nejspíš právě on, kdo z těch dvou bude rodit.

První lekci jsem nějak přetrpěl a příští týden jsme se s velkým očekáváním dostávali na ten laktační kurs.

Veškerou mou zvídavost a entuziasmus pro věc zazdil hned v úvodu fakt, že přednášející byl muž. Nutno podotknout, že do toho dával srdíčko, a během vyprávění o kojení to vypadalo, že se mu začíná dělat mléko, jak byl zapálený, ale mě osobně to moc nenadchlo.

Po nekonečné době, kdy přednášející dokonce na chvilku plakal dojetím, když líčil tu nádheru intimity kojení, celá ta šaškárna skončila. Při odchodu jsme dostali krabici, kde byl kondom, letáčky firem prodávajících dětské krámy, fotka cizího dítěte a lízátko. Za dva litry, což obnášela cena za kurs, jsme moc parády neudělali.

Ale na druhou stranu manželka konečně mohla porodit. Absolvovala předporodní kurs a to znamenalo, že bude připuštěna na porodní sál.