Mramorové jeskyně u jezera General Carrera, Chile

Mramorové jeskyně u jezera General Carrera, Chile Zdroj: Profimedia.cz

Do pohádkových ledových jeskyní na jihovýchodě islandského ledovce Vatnajökull se mohou podívat i turisté. I když to asi nebude příliš dlouho trvat. Ledovec odtává a tak se stav jeskyní stále mění. Momentálně záleží na průvodcích, aby podle aktuálních podmínek vyhodnotili, zda je návštěva bezpečná, či ne.
Atrakcí jeskyní Waitomo na Novém Zélandu jsou kolonie červů. Konkrétně svítící larvy komárů Arachnocampa luminosa, které pokrývají stropy jeskyně a mění je ve světélkující noční oblohu. Důvod je prozaický, larvy svítí, aby přilákaly hmyzí potravu, kterou pak loví na lepkavá vlákna, jež spouštějí k zemi.
Největší skalní místnost jeskyně Son Doong ve Vietnamu má úctyhodné rozměry – měří 200 metrů na výšku, 150 metrů na šířku a je dlouhá 5 kilometrů. Byla prozkoumána relativně nedávno, v roce 2009. Práci jeskyňářům komplikoval prudký tok podzemní řeky.
Jedním z nejpopulárnějších poutních míst mimo Indii je pro hinduisty chrám ve vápencových jeskyních Batu Caves v Malajsii. Svatyně tu byla vybudována koncem 19. století a dnes je v celém komplexu spousta oltářů, kapliček a samozřejmě též stánků se suvenýry.
V chilské části Patagonských And můžete poznat jedny z nejkrásnějších jeskyní na světě. Jde o žíhané mramorové jeskyně nad hladinou jezera ledovcového původu General Carrera, které jsou přístupné jen na loďkách, ale jejich návštěva opravdu stojí za to.
8
Fotogalerie

Objevujeme krásy podzemí: 8 nej jeskyň z celého světa

V jeskyních najedete nejen krápníky. Víme, která svítí, kde je výzdoba tvořena ledem, ve které se projedete na lodičkách i jaká je ze všech jeskyň největší.

Některé jeskyně vypadají jako z pohádky, jindy by se v nich mohl točit spíš horor, zvlášť tam, kde lze najít specifické živočichy, kteří se na život v podzemí adaptovali tak, že ztratili oči a zabarvení. Nejdelší jeskyně na světě je ve Spojených státech a vzhledem ke své rozloze dostala jméno Mamutí. Také zde mají občas návštěvníci hororové pocity, neboť tu prý straší duch prvního místního průvodce Stephena Bishopa, který zemřel v roce 1857. Další jeskynní prvenství můžete hledat u nás. Je to nejhlubší zatopená jeskyně světa – Hranická propast, hluboká přes 400 metrů. Jaké jiné rekordy, krásy i tajemství se v jeskyních skrývají, se podívejte v naší fotogalerii.