Miloš Zeman a Vladimir Putin.

Miloš Zeman a Vladimir Putin. Zdroj: ČTK

Putin si pohrává s Českem jako s onucí, jenom Miloš Zeman to pořád nevidí

Neomalenost Ruska je někdy dechberoucí. Ukazuje se to i v případě otravy někdejšího agenta Sergeje Skripala nervovým jedem Novičokem. Moskva v sobotu oficiálně oznámila, že zdrojem původu jedu je pravděpodobně Česko, Slovensko, Švédsko či Velká Británie. Asi si můžeme vybrat. Opět se ukázalo, že Putin a Rusko si někdy s Českou republikou nechutně zahrávají. Bohužel někteří naši politici, v čele s prezidentem Milošem Zemanem, jsou k tomu hluší a slepí.

Bylo by naprostým omylem si myslet, že v Rusku se některé věci odehrají pouze náhodou a autoritářská moc s nimi nemá nic společného. To je i případ sobotního vystoupení Marie Zacharovové, mluvčí ministerstva zahraničních věcí v televizi Rossia-24. Tato paní už léta sděluje oficiální názory ruského kabinetu. Navíc Rossia-24 je televizní kanál vlastněný vládou a provozuje ho státní organizace, která se jmenuje „Vserossijskaja gosudarstvennaja televizionnaja i radiovešatelnaja kompanija“. Napadení Česka ze strany Zacharovové byl tedy schválený a promyšlený tah.

„Jak mohli dojít k tomu, že v tom má prsty Rusko, když nám ty vzorky nepředali? Vždyť oni logicky tuto látku nemají, neměli by mít. S jakými vzorky to porovnávali, že dělají takové závěry? Závěr se nabízí sám, možná ani ne tak závěr, jako otázky: znamená to, že mají vzorky, které skrývají, nebo je to úplná lež od začátku do konce. Je nejpravděpodobnější, že zdrojem původu dané látky jsou státy, které od konce 90. let provádí intenzivní výzkum látek z projektu Novičok. Je to Velká Británie, Slovensko, Česko, Švédsko a ohledně USA je otázka otevřená,“ řekla Zacharovová v přenosu Rossia-24.

Ano, přesně takto se chovají autoritářské velmoci, které si chtějí omotat kolem prstu menší státy, jejichž politici jim to dovolí. To je bohužel už několik let i případ České republiky. Miloš Zeman vysílá opakovaně vstřícné signály k Vladimiru Putinovi, jehož jedním ze strategických cílů je přitom „rozložit“ Západ a soupeřit s „nepřátelským“ NATO. S tou aliancí, jejímž jsme členem.

Jak se vždy po čase ukáže, historie to dokazuje, paktovat se s Ruskem je naivní a mimořádně nebezpečné. Nikdy to nebude náš spojenec a přítel, vždy bude prostor střední a východní Evropy považovat za území, kde chce prosazovat svůj velmocenský vliv. Nadbíhat Rusku kvůli ekonomickým zájmům je ohrožováním bezpečnosti země. Nic na tom nemění fakt, že s tímto státem obchodovat máme. Ale nemáme se mu u toho dobrovolně a nesmyslně podřizovat. Ostatně, Moskva to nijak neocení. Když bude potřebovat, vždy nás obětuje a podrazí. Ani to není žádná novinka.

Loni pří návštěvě prezidenta Zemana v Rusku se totiž neobjevil náhodou na webu armádní televize Zvezda, kterou přímo řídí ruské ministerstvo obrany, článek, ve kterém se psalo, že „Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968“. Tedy za zločinnou a nechutnou okupaci. Takovou drzost mohou vymyslet jen v zemi, kde u některých lidí pořád přetrvává totalitní myšlení. Byl to opět záměr ruské vlády, aby ukázala, že český host přece jenom není tak důležitý a že si lze do něj kopnout dokonce i při návštěvě Ruska. Hezky se na českého prezidenta budeme usmívat, ale mezi lopatkami musí cítit dýku. Zeman sice proti článku ostře vystoupil, aby ukojil domácí poptávku, ale ruská propaganda si s námi opět nehezky pohrála.Podobných případů můžeme vyjmenovat víc, stačí jen listovat našimi vzájemnými dějinami.

Někdy u toho ale dochází až k paradoxním situacím. Ruské propagandistické weby poměrně často využívají při své argumentaci texty amerického časopisu Foreign Policy, který i na svém webu zhusta kritizuje zahraniční politiku USA. Web tohoto časopisu ale v pátek 16. března uveřejnil článek, podle kterého „Putin otrávil Prahu“. Jen se zatím ještě nejednalo o nervový jed, jako v případě agenta Skripala. Podle Foreign Policy k tomu stačí jednání některých českých politiků, kteří Putinovi pomáhají. „Česko se stalo trapnou proruskou hlásnou troubou, která omlouvá čínské šaškárny v Jihočínském moři a ruskou invazi na Ukrajině… Šíří ale hlavně po Evropě korupci sponzorovanou Kremlem,“ píše ve Foreing Policy Kristofer Harrison, který byl kdysi bezpečnostním poradcem prezidenta George W. Bushe. „Konečným cílem Moskvy není vytvoření české vlády s mandátem Kremlu. Cílem je změnit Prahu v šiřitele ruského darebáctví… Cílem je chaos, protože ten znamená slabší Západ,“ tvrdí Harrison.

Bohužel má pravdu. A bohužel někteří čeští politici, mezi které patří Miloš Zeman a ne náhodou i někteří jeho spojenci, k posilování vlivu Ruska u nás přispívají. Nic dobrého z toho nekouká. Leda tak pro Putina, který 18. března přesvědčil svět, že v jeho zemi se konaly normální prezidentské volby. Jenže i to byla fikce s předem daným výsledkem. Prezident Zeman měl již ale blahopřejný telegram pro Putina jistě dávno připravený. Mohl by se ho zeptat i na to, jak je to s tím Novičokem.