Belgická pivní sklenice

Belgická pivní sklenice Zdroj: biertour.be

Belgické pivovary vtipně bojují proti zlodějům unikátních pivních sklenic. Pijanům při vstupu seberou botu

Belgické pivo je proslulé a stejně tak proslulé jsou i jeho speciální sklenice, v nichž se zlatavý mok podává. Někteří turisté mají pocit, že pouhé pití nestačí, a tak si půllitr jednoduše ukradnou. Pro pivovary z toho vzniká velký problém, proti němuž se snaží bojovat všelijak. Jeden způsob je ale tak unikátní, že zaujal světovou pivní veřejnost. A nejen tu.

Ve městě Bruges funguje podnik jménem Bruges Beerwall café, který nabízí několik druhů belgického piva. Pronajímatel tohoto podniku z místa vidí na Groenerejský kanál, který protéká středem města. A vypráví, co všechno už proti krádežím sklenic udělal. Investovali do alarmů, do poplašného zařízení, které je zabudováno do stopky každé sklenice. „Ztrácí se nám tisíce sklenic, a to každoročně. Ten systém nás stál 4 tisíce eur, ale už jsme tu stejně měli zabudovaný skener ve vstupu,“ popisuje Philip Maes. Zabudovaný alarm ve sklenici není prý nic neobvyklého, hospodský to bere jako nutnou součást byznysu.

Dám ti pivo, dáš mi botu

Jenže pak jsou místa, kde šli ještě o krok dál. Takovým místem je kupříkladu město Ghent, v němž se nachází pivní bar jménem Dulle Griet, který má na čepu neuvěřitelných 500 druhů piva. Většina z nich se podává ve speciálních sklenicích. Systém ochrany vzácných sklenic je prostý: „Kdokoliv, kdo pije v našem pivním baru, musí odevzdat při vstupu botu,“ popisuje lakonicky Alex Devriendt, provozní impozantního ghentského podniku.

„Musíme každý den doplňovat inventář. Turisté prostě chtějí suvenýr,“ uvedl dále provozní pro belgický deník Nieuwsblad. „Boty pak vložíme do koše, který vytáhneme ke stropu,“ popisuje Devriendt. Zřejmě aby si botu nikdo nemohl jen tak vzít. „Ten koš se tu stal velkou atrakcí,“ dodává. Velmi populární jsou prý sklenice s nápisem Brugse Zot, což je jediný pivovar v již zmíněném městě Bruges.

Pracná výroba 

Jestli jste někdy pili belgické pivo z pravé belgické sklenice, asi tušíte, že jde o požitek nejen chuťový, ale také estetický. Belgické pivní sklenice jsou často vyráběny speciálně pro dané pivovary, jež jejich výrobě věnují patřičnou péči, a to ještě větší, než jakou známe z českých pivovarů. Belgické sklenice jsou typicky na broušené stopce, kratší, ale i delší. Občas bývá broušená a tvarovaná celá sklenice, někdy jen stopka. Belgičané vyrábí sklenice různých tvarů – například sklenice ve tvaru růže, která má propracované okvětní lístky. Samozřejmostí jsou detailní loga pivovarů.

Mnoho turistů či pivních nadšenců, kteří belgické pivovary navštěvují, mají dojem, že s koupí piva (pravda, ne laciného) jim náleží i suvenýr ve formě sklenice. Jenže některým pivovarům se takto ročně ztratí až 4 tisíce sklenic, které pak v pivovarských hospodách chybí.