Michal Murín

Michal Murín Zdroj: Foto Reuters

Babiš: Šéf GIBS Murín je ohrožením demokracie. Okamžitě ho zprostím výkonu služby

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) neprodleně zprostí ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína výkonu služby. Ve čtvtek to řekl poslancům bezpečnostního výboru, který se zabýval situací v GIBS. Babiš uvedl, že v Murína nemá důvěru.

Babiš se rozhodl i na základě dokumentů státních zástupců. V jednom z nich se podle Babiše mimo jiné píše, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista. "Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu," řekl premiér. Opět zpochybnil i hospodaření inspekce.

Ohrožení demokracie

Premiér mluvil i o dalších výtkách, které podle něho vznášejí vůči inspekci státní zástupci. Uvedl mimo jiné, že se GIBS snaží dostat ke spisovým materiálům, které "benevolentně zpřístupňuje" podezřelým, nerespektuje rozhodnutí státních zástupců a chce nasazovat odposlechy bez dostatečného zdůvodnění.

Murín je podle Babiše ohrožením demokracie, jeho chování pokládá za skandální. "Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnosti policistů, tak ji zakrýval," řekl novinářům při odchodu z jednání výboru.

Zproštění výkonu služby se podle ministerského předsedy teprve musí připravit. Bude podle jeho slov dočasné. Babiš zopakoval, že Murínovo odvolání nenavrhoval.

Co je to GIBS? Jaké má pravomoci a proč vznikla Generální inspekce bezpečnostních sborů >>>

Zprošťuje, neodvolává

Ředitele GIBS jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny. Odvolat ho lze pouze, pokud je proti němu zahájeno trestní stíhání nebo po uplynutí pětiletého mandátu.

Babiš hovořil o zproštění výkonu služby, což je jiný případ než odvolání z funkce. Ze zákona o služebním poměru vyplývá, že člen bezpečnostního sboru může být zproštěn výkonu služby, pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku. Učinit se to může v případě, že by ponechání podezřelého příslušníka ohrožovalo důležitý zájem služby nebo vyšetřování jeho jednání.

Premiér zpochybnil také efektivitu GIBS, když na jednoho příslušníka podle něj připadá jedna stíhaná osoba.