Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že za smrtní agenta Skripala je Rusko

Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že za smrtní agenta Skripala je Rusko Zdroj: Reuters

Mayová: Za otravou agenta Skripala je Rusko. Británie vypoví 23 ruských diplomatů a přerušuje s Ruskem styky

Británie v reakci na případ otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví 23 ruských diplomatů; na opuštění země mají týden. Poslancům britského parlamentu to dnes oznámila premiérka Theresa Mayová s tím, že jde o největší množství vypovězených diplomatů za posledních více než třicet let. Rusko podle Mayové může za pokus o vraždu Sergeje a Julije Skripalových.

Británie rovněž zruší plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni, informovala Mayová. Bude se to podle ní týkat například chystané schůzky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a červenci.

Podle Mayové po útoku v jihoanglickém Salisbury, při kterém byla proti Skripalovi a jeho dceři použita nervová látka Novičok vyvinutá v někdejším Sovětském svazu, existovaly jen dvě verze. Buď čin Rusko spáchalo přímo, nebo ruská vláda nad smrtící látkou ztratila kontrolu. Moskva podle britské premiérky tváří v tvář žádosti o vysvětlení, jak se Novičok dostal do Británie, projevila naprosté pohrdání. Jediným možným závěrem tak může být, že Rusko má pokus o vraždu Skripalových na svědomí.