Extremisté si takto označují v britských městech "šaría zóny".

Extremisté si takto označují v britských městech "šaría zóny". Zdroj: Twitter

Britové loni zatkli 412 lidí kvůli terorismu. Celkový počet islámských radikálů v Británii je neuvěřitelný

Rok 2017 byl pro britskou policii v otázce terorismu jedním z nejrekordnějších v poslední době. Podle britského listu The Independent bylo zatčeno 412 osob podezřelých z terorismu. Je to nárůst o 58 procent oproti roku 2016.

V roce 2017 zahynulo při teroristických útocích ve Velké Británii 36 osob a stovky byly zraněny. Pouze jedna třetina ze zadržených byla odsouzena a někteří byli po určité době propuštěni bez vznesení obvinění. Došlo k nárůstu nejen terorismu motivovaného islámským extremismem, ale i ideologií krajní pravice. Jeden z útoků byl například spáchán neonacistou na účastnících pochodu na podporu homosexuálů.

Převážně byli zatčeni muži a pouze zhruba něco přes třetinu zatčených tvoří lidé bělošského původu, ale i tak podíl bělochů mezi zatčenými radikálně vzrostl oproti předchozím letům, informuje The Independent. V roce 2017 proběhlo 86 procesů s obviněnými v souvislosti s terorismem a v 90 procentech byli obvinění odsouzeni.

Zradikalizování ve věznicích

Podle britského ministra bezpečnosti Bena Wallaceho je vyšší množství zatčených podezřelých důkazem zefektivnění spolupráce mezi bezpečnostními složkami a soudy ve Velké Británii. Oproti roku 2016 bylo v roce 2017 v britských věznicích vězněno 224 osob kvůli terorismu a naprostá většina, 86 procent, byla vězněna v souvislosti s islámským terorismem. Pouze 9 procent vězňů bylo vězněno za terorismus v souvislosti s krajní pravicí a 5 procent mělo jinou motivaci.

V souvislosti s vězněnými islámskými radikály před nedávnem britský deník London Evening Standard informoval, že někteří britští poslanci navrhli propuštění z věznění odsouzených muslimů za menší zločiny v souvislosti s terorismem, protože boj proti radikalizaci muslimů v britských věznicích není efektivní a dostatečný a hrozí, že se odsouzení ještě více zradikalizují od mnohem radikálnějších spoluvězňů. Podle názoru poslanců by takovým propuštěným měly být uděleny alternativní tresty.

Již v půlce roku 2017 informoval britský deník The Times, že ve Velké Británii se odhaduje počet potenciálně nebezpečných islámských radikálů na 23 000 osob. Ale jak přiznaly anonymní zdroje z bezpečnostního aparátu, britské tajné služby jsou schopny sledovat maximálně kolem 3 000 nejnebezpečnějších podezřelých osob.