Finále inauguračního koncertu završí Michal David

Finále inauguračního koncertu završí Michal David Zdroj: Jan Kroupa

Podivná normalizace: Zemanovi zazpívá David

Po parlamentních a prezidentských volbách zažíváme podivné období, kdy se všechno kloní k tiché rehabilitaci předrevolučního režimu. Vláda jedné strany v demisi a premiér, spolupracovník StB, jsou těmi nejviditelnějšími projevy. Nyní však – na rovině symbolické – tu normalizaci potvrzuje mejdan u prezidenta.

V úterý třináctého března měl tiskovku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na ní mimo jiné seznámil veřejnost s programem oslavy, koncertu, který na středu chystá pan prezident. Jde o oslavu inaugurace, která proběhla minulý týden. Na koncertě vystoupí řada hudebníků zvučných jmen a mezi nimi i Michal David. Finále koncertu obstará Davidova píseň „Pár přátel stačí mít“. Tiskovka je na Zemanově Facebooku a sestřih toho podstatného na idnes.

Povolební deprese

Když Miloš Zeman těsně vyhrál prezidentské volby pro druhé období výkonu své funkce, padla na mne zvláštní deprese. Naše politika samozřejmě dává k depresi mnoho záminek a deprese je v podstatě racionální a adekvátní odpověď na to, co se v politickém životě naší země děje.

Skoro třicet procent pro ANO v parlamentních volbách ukázalo, že voliči-občané vlastně nehodnotí dobu před listopadovým převratem tak špatně. Že už je vlastně jedno, kdo byl spolupracovníkem komunistické policie, protože když teď rozdává koblihy, tak jsou všechny hříchy minulosti zapomenuty. Když však po Babišovi vyhrál volby také Miloš Zeman, citlivější lidé včetně řady mých přátel začali pociťovat hlubokou beznaděj.

Národ bez zpětné vazby

V den, kdy bude Zemanovi zpívat David, budou v Praze demonstrovat tisíce a možná desetitisíce lidí proti Zemanovým útokům na Českou televizi a za zachování její nezávislosti. Dostáváme se tak do podobné situace, jako když v posledních letech komunismu demonstrovali lidé při Palachově týdnu nebo hromadně podepisovali petici Několik vět a státní moc přitom slavila nějaké bolševické výročí.

Přestože Zeman za uplynulých pět let prokázal svoji nedemokratičnost a skutečnost, že táhne naši zemi na Východ, lidé mu to prominuli a (těsná) většina jej znovu zvolila prezidentem. Přitom o Zemanovi a jeho proruské orientaci všichni věděli. Jako by tento národ ztrácel zpětnou vazbu. To bylo vidět i u parlamentních voleb – na Babiše už všichni vědí všechno, a přesto volby vyhrál. Jako by lidem začínalo být všechno jedno jako za normalizace.

Michal David jako završení změny režimu

Nyní prezident svým slavnostním koncertem završil změnu polistopadového režimu na jakousi podivnou bahnitou postkomunistickou normalizaci. Hlavní hvězdou jeho večírku bude Michal David. Jedna z nejslavnějších normalizačních popových hvězd. Je to maličkost, ale symbolická a vypovídající. Předlistopadové pořádky se pomalu, ale zcela nezadržitelně vracejí na scénu.