Video placeholde

Studenti lepší než mistři? Mladí filmaři ocenění na Českých lvech bodují ve světě

Na jubilejním 25. ročníku slavnostního večera Český lev se již poosmé předávala také Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2017. Odborná porota vybrala z finálové pětice jako absolutního vítěze film Atlantida, 2003, jehož autorem je Michal Blaško. 

Letošní finálová pětka se dotýkala různorodých témat, pro něž mladí tvůrci čerpali inspiraci z každodenního života a z vlastní zkušenosti. Objevují se motivy jako touha žít v jiné zemi, která vede k ilegálnímu překročení hranic, mezigenerační problémy vietnamské komunity mezi tzv. banánovými dětmi a jejich rodiči, nebo animovaná pohádka o strachu z neznámého.

Porotu nakonec nejvíce zaujal snímek Michala Blaška Atlantida, 2003. Producentsky se na filmu podílela Vysoká škola múzických umení v Bratislavě a Veronika Jelšíková z pražské FAMU. Snímek se věnuje touze po lepším životě ukrajinského páru, kteří se v cestě za vysněným Německem musí nelegálně překročit jednu z nejstřeženějších hranic mezi Ukrajinou a Slovenskem.

O vítězích je slyšet ve světě

Vítěz Ceny Magnesia získá ocenění a navíc odměnu 100 000 Kč, díky které může podpořit své další filmové plány. Držitelé Ceny Magnesia posledních dvou ročníků - Ondřej Hudeček a Anna Lyubynetska, potvrzují své kvality i nadále a nechávají o sobě slyšet v Česku i v zahraničí.

Režisér Ondřej Hudeček oceněný Cenou Magnesia za nejlepší studentský film roku 2016, sbírá velké úspěchy po celém světě. Za svůj vítězný snímek Furiant získal jako první český režisér Cenu za nejlepší režii v kategorii krátkých filmů na americkém filmovém festivalu Sundance. Snímek o nešťastné homosexuální lásce s tragickým koncem zaujal porotu i na Mezinárodním filmovém festivalu krátkometrážních filmů v Palm Springs, kde Hudeček obdržel další dvě ocenění. Snímek se zařadil také do finální nominace na prestižním udílení cen Student Academy Awards 2016 a získal Ocenění za nejlepší studentský snímek na filmovém festivalu ve Zlíně. 

I Anna Lyubynetska, loňská vítězka Ceny Magnesia, toho od vítězství stihla opravdu hodně. Zúčastnila se sedmi mezinárodních filmových festivalů, kde svůj snímek Kyjev Moskva o těžkostech ukrajinské války, představila. Na Mezinárodním filmovém festivalu krátkometrážních filmu v Kyjevě Anna za tento snímek obdržela Cenu publika. Film předvedla také divákům ve Francii, Itálii, Německu či v americkém Los Angeles.