Video placeholde

Do Prahy přijíždí houslista Nigel Kennedy, bad boy klasické hudby. Poslechněte si pět jeho klipů!

Ve středu 14. března 2018 uslyšíte v Praze jednoho z nejuznávanějších houslistů současného světa, Brita Nigela Kennedyho. Ve své kariéře spolupracoval s Paulem McCartneym, Robertem Plantem z Led Zeppelin, Kate Bushovou nebo s formací The Who. Velkou část své tvorby věnuje i skladbám Jimiho Hendrixe. V Praze Nigel Kennedy představí svůj program BACH MEET GERSHWIN. Nabídne v něm průřez dílem obou zmíněných velikánů skladatelského světa.

1. Nigel Kennedy a skladba Purle Haze Jimiho Hendrixe

Kennedy má za sebou divoké období, za něž by se nemusela stydět žádná rocková hvězda. Nebojí se hrát slavné skladby, které měnily historii světového rocku. Jak sám říká, Jimi Hendrix byl génius a jeho umění hry na kytaru je neopakovatelné. Jak naložil se slavnou skladbou Purle Haze?

2. Light My Fire od The Doors

Skladba Light My Fire patří mezi největší hity ikonických The Doors. Skladba, již původně ozdobil zpěv Jima Morrisona, vznikla v roce 1966. Od té doby dostala několik nových kabátů. Ten klasický je od Nigela Kennedyho.

3. Housle versus kytara aneb Rande s Jeffem Beckem

S Nigelem Kennedym si neváhaly zahrát nejrůznější ikony světové hudby. Jedním z těchto velikánů je kytarista a bývalý člen The Yardbirds Jeff Beck, jeden z největších kytaristů všech dob.

4. Nigel Kennedy a jeho While My Guitar Gentle Wheeps

The Beatles a slavná Kennedyho verze! Autorem skladby je již zesnulý exbeatlesák George Harrison.

5. The Who a Nigel Kennedy a ikonická Baba O’Riley

Zřejmě nejznámější píseň britských The Who patří mezi nejlepší rockové skladby historie. Spojení experimentálního elektronického zvuku a klasického rocku doplnil na několika exkluzívních vystoupeních právě Kennedy. Jak později sám přiznal, spolupráce s Who byla v jeho kariéře zásadní.