Vrchní soud v Praze - ilustrační snímek

Vrchní soud v Praze - ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Policie zadržela jednoho ze soudců pražského vrchního soudu

Policie dnes podle informací ČTK zadržela soudce Ivana Elischera, který na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze. Policisté ani státní zástupci k případu bližší podrobnosti neuvedli.

"Náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme," sdělil ČTK mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Policisté se podle něj k případu dnes blíže nevyjádří.

Informaci o zadržení soudce ČTK potvrdily také mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová a mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. "Ano, byli jsme o téhle události informováni, ale po dohodě s příslušným státním zastupitelstvím nebudeme sdělovat žádné podrobnosti," uvedla Schejbalová.

Podle mluvčí pražského vrchního soudu Simony Heranové se zásah policie týká jedné kanceláře uvnitř soudu. "Můžeme potvrdit, že v jedné kanceláři probíhají úkony trestního řízení," sdělila ČTK. Soudce podle mluvčí nebyl zadržen v budově soudu.

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby, nebo musí být propuštěna.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes nekomentoval, zda se nějaké podobné rozhodnutí chystá. "V tuto chvíli nemám v této věci žádné sdělení," řekl dnes Ovčáček.

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.