Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americká zbrojní lobby zaútočila na Floridu. Stát zvýšil věkovou hranici pro držení zbraně na 21 let

Poté, co při jednom z dalších střeleckých útoků na amerických školách zabil devatenáctiletý Nikolas Cruz 14. února ve floridském Parklandu 17 lidí, se v zemi pomalu začaly rozestupovat ledy. Prezident Trump souhlasí se zpřísněním kontrol osob, které si zbraň pořizují. Floridský guvernér za republikánskou stranu dal nyní zelenou zákonu, který zvyšuje věkovou hranici pro držení zbraně z 18 na 21 let. Jediný, kdo z opakujících se tragédií nehodlá vyvodit důsledky, je zbrojní lobby NRA.

Zákon podepsaný guvernérem Rickem Scottem nezvyšuje pouze o tři roky věkovou hranici pro držení zbraně. Rozšiřuje také třídenní čekající lhůtu z koupě ručních zbraní i na zbraně dlouhé a zcela zakazuje tzv. bump stock, který umožňuje proměnit poloautomatickou zbraň na zcela automatickou. Zákon také zavádí program ochrany, v rámci kterého bude umožněno jak učitelům, tak ostatním zaměstnancům školy nosit u sebe zbraň.

Připomeňme jen, že psychicky narušený Cruz vlastnil dohromady deset zbraní, včetně několika variant automatických AK-47. Úřady stále ještě nepřišly na to, kde všechny zbraně získal, s největší pravděpodobností však byly zakoupeny legálně. Útočnou zbraň AR-15, se kterou zaútočil 14. února ve škole, měl zakoupit před rokem.

 

Národní asociace držitelů zbraní NRA Floridu nyní na federální úrovni zažalovala za porušování druhého dodatku americké ústavy. Ten občanům Spojených států zaručuje právo držet a nosit zbraně. Výkonný ředitel NRA Chris Cox médiím řekl, že zákon trestá zákon dodržující občany kvůli kriminálním činům vyšinutých jedinců.

Studentští aktivisté, protestující po masovém vraždění v Parklandu, jsou se změnou zákona spokojení. Nepovažují jej sice za dostatečné dlouhodobé řešení problému, hovoří o něm jako o „dětském krůčku“, který je ale zároveň nesmírně důležitý. Tradičně republikánská Florida nepřijala podobnou regulaci již mnoho let. Ostatní státy by její příklad mohly brzo následovat.