Prezident Miloše Zeman během své inaugurace (8. 3. 2018)

Prezident Miloše Zeman během své inaugurace (8. 3. 2018) Zdroj: Karel Kopáč / Paparazzi

Bude Zeman bezmocnou loutkou svých poradců?

Na inauguraci staronového prezidenta jsem byl osobně, na nádvoří, a zahlédl jsem Miloše Zemana jen z dálky a na pár chvil. Působil zcela vyčerpaně. Když jsem si pak prohlédl fotografie kolegů z Blesku, kteří ten slavný den sledovali prezidenta na každém kroku, pochopil jsem, že situace je horší.

Stáli jsme na třetím nádvoří a čekali, až Miloš Zeman přijede na inauguraci. Konečně přijela limuzína, daleko od nás a na tu dálku bylo vidět jen to, jak Zeman mává příznivcům a pak velmi ztěžka vchází do hradní budovy. Čekali jsme, až inaugurace proběhne, po chvíli opět vyšel staronový prezident a kráčel do Chrámu svatého Víta. I na tu dálku bylo vidět, že kráčí velmi těžko a že je evidentně vyčerpaný.

Podívejte se, jak Jiří X. Doležal demonstroval na inauguraci Miloše Zemana:

Video placeholde
Jiří X. Doležal demonstruje na inauguraci prezidenta Miloše Zemana • Martin Bartkovský

Fotografové byli blíž

Když jsem přišel k počítači, napsal jsem o inauguraci komentář a ten den jsem se již události nevěnoval. Druhý den jsem ale zmonitoroval tisk a v Blesku našel informace vypovídající o stavu pana prezidenta výrazně víc než moje pozorování z nádvoří. Blesk měl na inauguraci několik fotografů a ti sledovali pana prezidenta na každém kroku i v budovách Hradu, kam jsem se nedostal. A když jsem ty fotografie kolegů pečlivě prohlédl a přečetl si, co vypozorovali z bezprostřední blízkosti o jeho zdravotním stavu, dost jsem se vylekal. Fotodokumentace totiž ukazuje, že prezident je už první den svého druhého funkčního období na kraji svých sil.

Co všechno Zeman nemohl

 Shrnu jenom v bodech, co všechno zachytili fotografové, kteří byli při inauguraci Zemanovi blízko:

- Do Vladislavského sálu, jak zachytil fotograf Karel Kopáč a Zbyněk Pecák, musel prezidenta za ruku dovést příslušník Hradní stráže.

- V chrámu svatého Víta měl prezident chvílemi potíže udržet se na nohou. „Hlavě státu se špatně stojí, občas se kýve a ztěžka oddychuje,“ popsal reportér Blesku Jakub Kopřiva.

- Z chrámu se prezident přesouval na číši vína, kam pozval po inauguraci své hosty. Z chrámu jej však muselo odvézt auto – přestože šlo, jak upozornil Blesk, o trasu pouhých dvě stě třicet metrů.

- V budově, kde se ona číše vína podávala, je osm schodů, které musí příchozí zdolat. Prezident si na ně netroufl, musela ho vyvézt nákladní rampa, která je určena pro nakládání těžkých předmětů či handicapovaných.

- Po ukončení setkání s hosty při číši vína se prezident opět přesouval, tentokrát do své kanceláře. Přestože jde o velmi krátkou vzdálenost, i zde jej musela převézt limuzína.

Je schopen vykonávat funkci?

 Všechny výše popsané patálie, které při inauguraci kolegové zachytili, kladou velkou a v podstatě historickou otázku: Je takto vysílený stařec schopen zastávat tak náročnou funkci, jako je funkce prezidenta? Podle mého názoru rozhodně ne. Ale podle toho, že Miloš Zeman při imatrikulaci slavnostně oznámil, že bude žít do devadesáti, je zjevné, že si to sám prezident vůbec neuvědomuje, nemá na svou kondici náhled a na své funkci bude trvat za každou cenu.

A to otevírá dveře převzetí moci hradními poradci. Pokud se bude zdravotní stav Miloše Zemana vyvíjet tak, jak se vyvíjel dosud, bude z něj brzy loutka bez vlastní vůle, která bude poslouchat své poradce a jen občas se na pár minut objeví na veřejnosti, aby legitimizoval kroky Hradu činěné jeho muži v zákulisí. Takže místo prezidenta bude brzy prezidentský úřad vykonávat Mynář s Ovčáčkem a ze Zemana bude jen marioneta ve výročních dnech ukazovaná veřejnosti.