Panda velká - ilustrační snímek

Panda velká - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Čína vybuduje obrovský národní park, aby zachránila pandy. Bude velký jako čtvrtina Česka

Obrovský národní park pro vážně ohrožené pandy vybuduje Čína v provincii S’-čchuan. Měl by vzniknout do roku 2023, má podpořit místní ekonomiku a poskytnout pandám zcela bezpečné útočiště, kde budou moci žít ve volné přírodě a rozmnožovat se. Plán posvětilo v lednu nejvyšší čínské politické vedení.

Bank of China, jeden z největších finančních ústavů světa, přislíbil na vytvoření parku, který bude velký jako zhruba čtvrtina území České republiky, 1,5 miliardy dolarů. Má vzniknout na jihozápadě provincie S’-čchuan (česky tradičně Sečuán). Informovala o tom agentura AP.

Park bude mít rozlohu dva miliony hektarů, což je dvakrát větší plocha, než má známý americký parkYellowstone.

Protože na území, kde má park vzniknout, žije pouze 170 000 lidí, zvířata by měla mít dostatek prostoru a klidu pro život ve volné přírodě. Navíc se vláda domnívá, že park vytvoří další pracovní příležitosti pro místní obyvatele.

Pandy jsou neoficiálním čínským národním maskotem a žijí hlavně v horách kolem Sečuánské pánve. Ve volné přírodě jich žije necelých 1900 a ohrožuje je především ztráta přirozeného životního prostředí. V zajetí po celém světě žije 300 pand.