Demonstrace na Václaváku proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS a proti Andreji Babišovi 5. března 2018

Demonstrace na Václaváku proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS a proti Andreji Babišovi 5. března 2018 Zdroj: Zbyněk Pecák

Dny protestů pokračují: Studenti chystají stávku, demonstrovat se bude i za ČT

Přestože po sérii demonstrací v několika městech odstoupil z čela parlamentní komise pro GIBS kontroverzní poslanec Ondráček, odpor veřejnosti minimálně zatím neutichá. Studenti vysokých a středních škol chystají v příštím týdnu stávku na výstrahu Babišově vládě, prezidentu Zemanovi i parlamentu, protestovat se bude i na podporu České televize.

Vedle akcí v ulicích zatím slaví překvapivý úspěch petice Milion chvilek pro demokracii. Tu za prvních 13 dní podepsalo přes 150 tisíc lidí, cílem iniciátorů je posbírat během 100 dní milion podpisů vyzývajících k odstoupení premiéra v demisi Babiše. Spolek Milion chvilek, který sběr podpisů rozjel, již před časem opakovaně kontaktoval i samotného předsedu vlády – ten se ale k jejich aktivitě odmítl vyjádřit a nepřijal ani pozvání na schůzku s organizátory.

Ambiciózní akci chystají také studenti DAMU a dalších vysokých škol. Vyzývají studenty, aby v pravé poledne vyšli ze škol a výstražnou stávkou vyzvali prezidenta, premiéra a parlament k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. K akci se podle organizátora Luboše Louženského připojilo už několik vysokých i středních škol a předpokládá se zapojení studentů všech univerzit v republice.

„Chceme upozornit na to, že se v současnosti salámovou metodou ukrajuje z ústavních a společenských hodnot,“ řekl Reflexu Louženský. „Rádi bychom aktivizovali studenty, aby se o ta témata zajímali a nevnímali jen jednorázové akce,“ vysvětluje a dodává, že se organizátorům ozvali studenti několika SŠ s žádostí o pomoc při organizaci protestu přímo na jejich škole.

Vedle akcí proti politikům se chystá i shromáždění na podporu České televize na Václavském náměstí. „Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež, a nesnesou kritický názor,“ píšou organizátoři demonstrace. „Chceme panu prezidentovi a dalším dokázat, že novinářskou obec (včetně nezastupitelné role veřejnoprávní televize a rozhlasu) a její práci jsme připraveni bránit.“ Podle facebookové události se zatím akce hodlá či má zájem zúčastnit přes 12 tisíc lidí, vedle Prahy se má konat i v Českých Budějovicích a Karlových Varech.

Zatím se nezdá pravděpodobné, že by počty účastníků akcí dosahovaly pondělní demonstrace za odvolání komunistického poslance Ondráčka z pozice šéfa komise pro kontrolu GIBS. Na to, že by mělo v blízké době dojít k úplnému klidu zbraní, to zatím ale taky nevypadá.