Núbijské pyramidy, Súdán

Núbijské pyramidy, Súdán Zdroj: profimedia.cz

Jednu z největších pyramidálních staveb se základnou dlouhou přes 400 metrů můžete obdivovat u města Cholula v Mexiku. Na jejím vrcholu stojí kostel, neboť byla po staletí zarostlá stromy tak, že vypadala jako obyčejný kopec. Vykopávky tu začaly v roce 1931, dnes jsou části pyramidového komplexu zrestaurovány a zpřístupněny návštěvníkům.
Ve zříceninách posvátného mayského města Teotihuacánu je největší stavbou pyramida Slunce, která byla postavena jako symbol plodnosti a úrody ve 2. století. Je asi 70 metrů vysoká, tedy o nějakých třicet metrů větší než nedaleká pyramida Měsíce, v níž je pravděpodobně skryta zatím neobjevená královská hrobka.
V kambodžské džungli se nachází archeologické naleziště Koh Ker s vegetací porostlou pyramidou chrámu Prasat Thom, která byla postavena v 10. století, kdy byl Koh Ker hlavním městem říše Khmérů.
Egyptskými pyramidami byly inspirovány malé pyramidy v Núbii (dnes území Súdánu). Stavěly se v době kušitských království jako pomníky panovníkům. V celé Núbii se našlo více než 200 těchto pyramid vysokých od 6 do 30 metrů.
Vědci se přou o to, zda je pyramida z Hellinikonu v Řecku ještě starší, než slavné egyptské pyramidy. Ani její původní účel není přesně známý. Pravděpodobně spíš než o hrobku šlo o kalendářní nebo astronomický objekt.
8
Fotogalerie

Za pyramidami se nejezdí jen do Egypta. Kde jinde po světě lze tyto zajímavé stavby najít?

Nejslavnějšími pyramidami jsou ty egyptské, ale tajemství a krásu jehlanovitých staveb můžeme obdivovat i v Evropě, Asii nebo Americe.

Některé sloužily jako hrobky, jiné jako astrologické objekty či kalendáře, další byly zasvěceny bohům – často dodnes nevíme přesný význam pyramidálních staveb, které jsou v různých podobách roztroušeny po celém světě.

U některých archeologové tápou i s určením doby jejich vzniku, což nic nemění na tom, že jde o velmi zajímavé památky, které stojí za to navštívit, jak se přesvědčíte v naší fotogalerii: