Želvohlavec s černými a bílými proužky. Kalné oko a matná pokožka ukazují, že zanedlouho svlékne kůži

Želvohlavec s černými a bílými proužky. Kalné oko a matná pokožka ukazují, že zanedlouho svlékne kůži Zdroj: Claire Goiran

Hadi, slunéčka, holubi. Zvířata mění svá zbarvení podle znečištění. Podívejte se jak

Černobílí mořští hadi mizí a nahrazují je jednobarevně tmaví jedinci. A nejsou to jediná zvířata, která nám černají před očima.

Mořští hadi nepatří ke všeobecně známým druhům. Částečně je to tím, že se s nimi lidé setkávají jen zřídka. Pro vědce ale představují velice zajímavou a málo probádanou skupinu. Nedávno je překvapil želvohlavec kroužkovaný (Emydocephalus annulatus), který patří do podčeledi vodnářů (Hydrophiinae).

Smuteční barva

Tento přibližně metr dlouhý hádek žije na korálových útesech Indického a Tichého oceánu, a jak jeho jméno napovídá, je opravdu kroužkovaný: Na těle se mu střídají černé a bílé kroužky. Tedy – za normálních okolností. Vědci totiž objevili jedince, kteří o svůj krásný kroužkovaný vzor přišli. Bílé kroužky ztmavly, až zčernaly, takže had je celý tmavý nebo dokonce jednobarevně černý.

Průmyslový melanismus

Ukázalo se, že černí želvohlavci se objevují hlavně v oblastech, kde je voda znečištěna průmyslovým odpadem. Jev, kdy se vlivem znečištění začnou mezi normálně zbarvenými jedinci objevovat tmavě zbarvení, je známý už z minulého století pod názvem průmyslový melanismus. Poprvé byl popsán v Anglii u motýla drsnokřídlece březového na konci 18. století. Od té doby byl prokázán u celé řady dalších živočichů, ale u mořských hadů jej vědci zaznamenali poprvé.

Jedy v kůži

Průmyslově znečištěná mořská voda obsahuje sloučeniny těžkých kovů – zinku, niklu, manganu či arzenu. Tyto jedovaté látky se dostávají do těla hadů a ohrožují jejich zdraví i schopnost rozmnožování. Želvohlavci se jich naštěstí umí zbavovat pomocí melaninu – pigmentu, který způsobuje tmavé zbarvené kůže. Těžké kovy se na něj váží, a když had starou pokožku svlékne, odhodí spolu s ní i jedovatou zátěž.

Jak hadi vyřešili komplikace, které jim vymyzení světlých kroužků způsobilo? A jak mění zbarvení slunéčka či holubi? >>>