Video placeholde

Po odvolání Andreje Babiše už volá 100 000 lidí. Autoři petice chtějí milion

Od spuštění kampaně Milion chvilek pro demokracii v neděli 25. 2. 2018, symbolicky na výročí komunistického převratu, podepsalo toto prohlášení již přes 100 000 lidí. Petici už podepsali Marek Hilšer, Aňa a Ester Geislerovy, , Richard Müller, Ivan Zachariáš, Vojtěch Dyk, David Ondříček, Ester Janečková a další známé osobnosti. Výzva má podporovatele ve všech věkových skupinách od mladých studentů po seniory, z různých sociálních skupin. Lidí, kteří jsou nespokojeni s chováním premiéra v demisi, jsou tisíce a petici vítají a šíří mezi své známé.

„My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“

Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je podle organizátorů zejména propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou. Organizátoři nejprve 17. 11. 2017 přišli s výzvou Chvilka pro Andreje, v níž apelovali na Babiše, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že „bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR“. „Chtěli jsme dát vítězi říjnových voleb šanci ukázat, zda své sliby myslí vážně a zda by mohl být přijatelným premiérem“.

Po 100 dnech od vydání této Výzvy se však podle organizátorů ukázalo, že „Babiš ani nemá zájem o dialog, ani své sliby o rozvíjení demokracie nemyslel vážně. Svou šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal“. Autoři Výzvy proto dospěli k názoru, že po Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci. Chtějí, aby se Andrej Babiš vzdát funkce a jsou připraveni organizovat prostestní akce, aby se svými signatáři a podporovateli vyjádřili rozhořčení nad situací, která na české politické scéně nastala.

Organizátorem kampaně je spolek Milion Chvilek, z.s., jehož účelem je „podpora a kultivace demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice“. Veškeré prostředky na vedení kampaně pochází od signatářů výzev Chvilka pro Andreje a Chvilka pro rezignaci a jsou vidět na transparentním účtu