Nejvíc cizinců v Německu je z Turecka

Nejvíc cizinců v Německu je z Turecka Zdroj: Repro Strategie

V Německu žije 11 milionů cizinců a pořád jich rychle přibývá. Další už mají německý pas

Velká migrace, která zasáhla v Evropě zejména Německo, vyvolává i otázky, kolik cizinců na území našeho největšího souseda vlastně žije. Čísla se liší i podle toho, kdo je ještě za cizince považován a kdo nikoli. Lidí, kteří mají pouze cizí pas, žije v Německu necelých 11 milionů, ale další miliony už německý pas vlastní, nebo se zde narodili imigrantům. O koho se jedná a kde bydlí?

Spolkový statistický úřad (Destatis) vykázal ke konci roku 2016 více než 10 milionů cizinců, ale další se do Německa přistěhovali v minulém a letošním roce. Kvalifikované odhady se proto začínají blížit k 11 milionům. Na německém území se totiž zdržují i statisíce migrantů ze zemí mimo EU, u kterých není zatím jasné, zda získají azyl, či nikoli. Počet cizinců přibývá zejména v posledních letech. Mezi lety 2014 až 2016 se jejich počet zvýšil až o 23 procent.

Ke konci roku 2016 mělo zahraniční pas nejvíce lidí z Turecka, těch bylo 1,5 milionu. Oni samotní se ještě dělí na Turky a Kurdy, kteří z tureckého území pocházejí. Na druhém místě jsou Poláci, kterých je zejména kvůli práci v Německu až 800 tisíc. Následují Syřané se zhruba stejným počtem, dále Italové a Rumuni, kterých je u našich sousedů vždy kolem 600 tisíc.

Češi v Německu

Přibližně polovinu všech cizinců v Německu pak představují občané zemí Evropské unie, které sem lákají vysoké mzdy, slušné sociální zabezpečení, kvalitní školy a dostatečná nabídka na trhu práce.

To, kolik přesně žije v Německu Čechů, nezachycují přesně ani oficiální statistiky. Číslo v posledních letech spíše roste a odhad hovoří o zhruba 60 tisících. Mnoho Čechů sice v Německu pracuje, ale trvale tam někteří žít nechtějí. Další lidé českého původu, ale už s německými pasy, zde žijí z doby emigrace z dob bývalého Československa.

Limit na azylanty

Za poslední desetiletí rychle vzrostl v Německu kromě zemí EU především počet lidí ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku, USA, Číny a Brazílie.

Většina cizinců, více než čtvrtina celkového počtu, bydlí ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, protože je zde mnoho velkých měst. Dále v Bavorsku, Bádensko-Württembersku a v Berlíně. V německé metropoli v současnosti žije kolem 800 tisíc cizinců, což je téměř čtvrtina obyvatel. A najdete zde přes 200 různých národů.

Kvůli migraci se vedla i velmi vášnivá diskuse v posledních měsících při sestavování nové koaliční vlády. Pravicové strany CDU/CSU chtěly stanovit limit na 200 tisíc azylantů za rok, sociální demokracie podobné limity odmítala. Ale to hovoříme pouze o takzvaných uprchlících, ne například o migrantech ze zemí EU či Spojených států.