Kryt CO - ilustrační snímek

Kryt CO - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zkouška sirééén! Neostře sledovaná civilní ochrana obyvatelstva aneb Víte, kam do krytu?

I přes různé nedávné teroristické útoky po Evropě žijeme nadále v klidných mírových dobách. Mnohdy to bereme jako samozřejmost, které si již ani skoro nevážíme. Jsme však připraveni na potenciální válečné hrozby?

Jak známo, každou první středu v měsíci zní po celé ČR sirény. Probíhá jejich pravidelná zkouška. Nyní je to dnes, tedy sedmého března. Zkouška sirén ex lege trvá sto čtyřicet sekund a tón „sirééény“ je nekolísavý. Těsně před ní i po ní dochází k oznámení, že proběhne či proběhla zkouška sirén.

Pravidelnou zkoušku „houkaček“ pokládám za užitečnou. V zásadě ji tedy na rozdíl od některých rozumbradů, kteří ji mají za další zbytečné obtěžování, schvaluji. Sirény zpravidla fungují. Nicméně k čemu je to vlastně reálně dobré? Víte, kam se máte jít schovat, když uslyšíte zmíněný tón veřejnoprávní sirény?

Já tedy nikoliv a většina mých spoluobčanů, které jsem oslovil, také ne. Tedy konkrétní místo (v Praze, Ostravě, Blansku, Třebíči, Bezdíkově…) kam bychom se měli jít ihned schovat např. v případě atomového útoku či jiného vážného ohrožení.

Dotázal jsem se minulý týden dvaceti občanů starších 18 let, obou pohlaví a nevěděl to nikdo. Prostě vůbec nikdo.

Čtenář si patrně řekne, otevřu si oficiální web svého města/městyse/obce a najdu seznam stálých krytů. Mám přece Ipad nebo smartphone. Vypadá to snadně a logicky.

Schválně si to zkuste – zkusil jsem weby pěti různých měst a nic. Vyzkoušejte si to sami, třeba budete šikovnější či budete mít více štěstí. V Česku máme 6249 obcí, tak třeba uspějete lépe než ten tlustý bohabojný, pardon Babišebojný, právník píšící tento komentářový text.

Otázkou samozřejmě je, zda vůbec existuje dostatečný počet takových úkrytů.

Kdysi jsem četl, ale je to již více než deset let, že v Česku je celkem evidováno cca 5 000 stálých úkrytů s celkovou kapacitou cca 900 tisíc úkrytových míst, přičemž stát vlastní pouze asi pětinu z těchto civilních krytů.

Inu, devět set tisíc míst, navíc v informačním stínu, pro více než deset milionu lidí, není to málo? Ostřejší satirik asi namítne, že zde máme cca 800 tisíc lidí v exekuci, kteří si záchranu patrně nezaslouží, ale i tak několik miliónů míst v krytech chybí. Ještě štěstí, že jsme je v minulých desetiletích reálně nepotřebovali.

Nechci malovat válečného čerta na zeď (a teď nemyslím tu facebookovou), ale mělo by dojít k posílení kvality civilní ochrany obyvatelstva. Kdo je připraven, ten nebývá překvapen!

A propos, víte, kam byste se konkrétně měli jít schovat v případě např. atomového útoku? Napište nám, prosím, do komentářů pod článkem.