Ghanský učitel učí děti počítače bez počítače, obrazovku musí malovat na tabuli.

Ghanský učitel učí děti počítače bez počítače, obrazovku musí malovat na tabuli. Zdroj: Facebook

Neuvěřitelná senzace internetu. Učitel učí děti pracovat s počítačem bez počítače, maluje je na tabuli

Učitel, který vyučuje v ghanském městě Kumasi v oblasti Ašantska, se stal smutnou senzací internetu. Nakreslil totiž na tabuli zcela věrně monitor počítače, aby svým žákům vysvětlil, jak funguje systém Microsoft. Fotografie, které zobrazují, jak obětavý učitel učí bez své nedůležitější učební pomůcky, zaujala západní svět.

O ghanském učiteli nyní píší už i britská média, jako první o něm napsala BBC. Ta mimo jiné sdílela snímek, který se původně ocitl na Facebooku, na němž je k vidění učitel, který namaloval na školní tabuli křídou naprosto věrně jeden z nejznámějších programů společnosti Microsoft – Word.

Žáci totiž mají povinný předmět týkající se základů práce s počítačovými programy, nemají však přístup k přístroji. Učitel si proto poradil kreativně. „Učit ICT (Information and Communication Technology, pozn. red.) v ghanské škole je zábavné,“ napsal učitel na svůj Facebook, kde zveřejnil také dvě fotografie sebe samého. Záhy se z jeho snímků stal hit, lidé jej začali po tisících a později i statisících sdílet. Tak se také ghanský příběh „učitele IT bez IT“ dostal do médií. 

Učitel a komik

„Miluji své studenty, proto musím udělat vše, co je nutné, aby porozuměli předmětu, který vyučuji,“ uvedl Owuea Kwando (přezdívka ghanského učitele, jehož však BBC později identifikovala jako Richarda Appiaha Akota). „Není to poprvé, co jsem něco takového kreslil,“ uvedl Akota pro Quartz Media, na něž odkazovala BBC. 

Akota však není jen ghanský středoškolský učitel, nýbrž také komik. Proto není divu, že jeho post získal popularitu mnohem snáz, než kdyby něco takového sdílel „běžný“ učitel (Akota má na Facebooku 140 tisíc fanoušků). Což je ale dobře – příspěvek způsobil jak obdiv, tak pobavení a smutek z toho, že v Ghaně studenti středních škol mají sice povinnost skládat zkoušku ze znalosti informačních a komunikačních technologií, ale nemají k nim přístup. Někteří je tak znají právě jen z obrázků (byť věrných), které jim jejich pedagog nakreslí na tabuli. 

Šťastný konec

Učitel na Facebooku upozornil, že škola by potřebovala nejméně 50 počítačů, aby byla schopná naplnit literu osnov, k nimž se zavázala. „Studenti z Accry  (hlavní město Ghany, pozn. red.) ty zkoušky jistě složí mnohem snáz,“ uvedl Akota. „Je rozdíl, když se látku učíte a sedíte při tom u počítače,“ dodal. 

Příběh má šťastný konec a může fungovat také jako malý důkaz toho, že sociální sítě mohou být občas i užitečné. Příspěvku na Twitteru, který se případu učitele kreslícího program Word na tabuli týkal, si totiž všiml Microsoft a přislíbil, že do školy v Kumasi počítače pošle.