Slovenský prezident Andrej Kiska

Slovenský prezident Andrej Kiska Zdroj: ctk

Slovenský prezident Kiska se postavil proti vládě Roberta Fica: Buď zasadní rekonstrukce, nebo předčasné volby

Slovenský prezident Andrej Kiska ve svém krátkém veřejném vystoupení, které se týkalo situace po vraždě novináře Jána Kuciaka, otevřeně kritizoval slovenskou vládu za nečinnost. Vyzval proto k zásadní rekonstrukci koaličního kabinetu, nebo k předčasným volbám. Jen to je podle něj východiskem z krize důvěry.

Na úvod svého vystoupení prezident Kiska oznámil, že se před tím setkal s premiérem Robertem Ficem. "Bohužel se ukázalo, že se naše názory na možné řšení jsou rozdělené," řekl Kiska s tím, že je to důvod, proč ohlásí svoji výzvu už odpoledne a zruší své ohlášené večerní vystoupení.

"Poslední, co potřebujeme, je politické divadlo v televizi v podání nejvyšších ústavních činitelů," uvedl Kiska v narážce na ohlášení projevy Roberta Fica a předsedy parlamentu Danka.

Nedůvěra

"Cítil jsem z lidí i odhodlání začít náročný, možná bolestný, ale nevyhnutelný proces, abychom opět mohli věřit státu, jeho představitelům, jeho schopnosti nás chránit a zajistit spravedlnost. Abychom se po této ráně mohli znovu postavit na nohy," řekl Kiska.

Podle Kisky je nedůvěra vůči státu teď obrovská. "Mnozí nedůvěřují orgánům činným v trestním řízení, mnozí z osobní zkušenosti. Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dostali jsme se do momentu, kdy vnímáme aroganci moci. Jsem přesvědčený, že tento případ řeší nejlepší vyšetřovatelé. A doufám, že vraždu dvou mladých lidí se jim podaří vyřešit," řekl Kiska a vyzval Slováky, aby vyšetřovatelům vyšetřovatelům.

Realita Slovenska

Slováci jsou podle prezidenta přesvědčený, že tato vražda odráží realitu Slovenska. "Něco zlé je pod povrchem, něco zlého je v základech našeho státu," řekl Kiska.

"Čekal jsem týden na to, jaké politické kroky vláda učiní, jaké rozhodnutí sama přijme, aby se pokusila zmírnit napětí a obnovit důvěru. Zdá se však, že se žádné řešení nechystá."

"Nevidím žádný plán vyvést zemi z krize důvěry," prohlásil Kiska s tím, že začne jednat s politickými stranami o tom, co dál.

"Teď vidím dvě možnosti. Rozsáhlou a zásaní rekonstrukci vlády, který by nepolarizovala společnost a požádala a získala důvěru národní rady. Anebo předsčasné volby, je možné je udělat rychle a efektivně spolu s komunálními volbami. O tam však musí rozhodnout parlament," uvedl Kiska.