Pohřeb Jána Kuciaka (†27) ve slovenském Štiavniku.

Pohřeb Jána Kuciaka (†27) ve slovenském Štiavniku. Zdroj: David Malík

Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
15
Fotogalerie

Slovensko pohřbilo Jána Kuciaka. Kvůli vraždě novináře rezignoval ministr, možná se rozpadne vláda

Slovensko se dnes rozloučilo s novinářem Jánem Kuciakem, jehož vražda otřásá politickou scénou. Ministr vnitra Robert Kaliňák nicméně dal znovu najevo, že nemíní odstoupit, jak ho k tomu vyzvala jedna ze tří koaličních stran a opozice; nejprve je podle ministra třeba vypátrat pachatele. Slovenská policie v noci na dnešek propustila sedm Italů, které zadržela v souvislosti s vyšetřováním vraždy. Již tuto neděli večer v televizi promluví k národu jak prezident Andrej Kiska, tak premiér Robert Fico.

"Útok na novináře pokládám za útok na svobodu. Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoliv sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit," řekl bratislavský arcibiskup a předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský během obřadu v Kuciakově rodné obci Štiavnik na severozápadě Slovenska, kam na pohřeb přišly stovky lidí.

Prelát hovořil také o tom, že lidé se ptají, jak nakládají s mocí ti, kterým ji svěřili. "Je to důležitá otázka - a jakým způsobem bude vyřešený tento případ, ovlivní odpověď na tuto otázku. Velmi si přeji, aby se případ podařilo objasnit. Pravda bude mít poslední slovo," řekl.

Rozpad koalice?

"Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata," ujišťoval ministr vnitra Kaliňák v rozhlase, kde čelil otázkám moderátora. Ten se ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby ministr pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost. Už po skončení relace novinářům řekl, že nejprve chce vyšetřit vraždu, pak se může rozpoutat "politické peklo".

Koaliční strana Most-Híd, která Kaliňáka k odstoupení vyzvala, dnes ohlásila, že kvůli ministrově postoji se 12. března sejde republiková rada, aby rozhodla o setrvání, nebo odchodu z koalice.

Demise ministra

Po vraždě novináře, který psal o údajných daňových a dotačních podvodech a pochybných spojení lidí z okolí premiéra a předsedy vládní strany Směr Roberta Fica, již ohlásil demisi ministr kultury Marek Maďarič, nyní tak učinil i premiérův dlouholetý spolupracovník Roman Šipoš, ředitel kanceláře předsedy vlády.

Denníku N řekl, že se takto rozhodl pod vlivem článku, podle kterého dvojnásobná vražda mohla souviset s působením italské mafie na Slovensku.

Kuciak ve svém posledním článku zmiňoval i vazby mezi jedním s podezřelých a premiérovou asistentkou a tajemníkem bezpečnostní rady; ti mezitím opustili své funkce na úřadu vlády do vyšetření případu.

Italové jsou na svobodě

Sedm Italů, které slovenská policie zatkla ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním Kuciakovy vraždy novináře, v noci na dnešek propustila. Tento krok zdůvodnila uplynutím zákonem stanovené lhůty pro zadržení.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelil minulý týden neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Policie za nejpravděpodobnější motiv zločinu označila investigativní novinářskou práci oběti.