Video placeholde

Důležité italské volby: „Nesmrtelný“ Silvio Berlusconi opět kráčí k vítězství, premiérem se ale stát nesmí

Může se to zdát neuvěřitelné, ale favoritem nedělních parlamentních voleb v Itálii je Silvio Berlusconi. Zahraničí si ho spojuje s daňovými i dalšími aférami, doma vede jeho předvolební koalice čtyř pravicových stran žebříčky popularity.

Politik, jemuž se na Apeninském poloostrově přezdívá Il Cavaliere (česky rytíř), je na vrcholu italské politiky již od roku 1994. Stal se už čtyřikrát premiérem a politicky „přežil“ všechny své dosavadní oponenty. Po demisi v roce 2011 byl všeobecně odepisován, ale podařil se mu obdivuhodný comeback.

Přes pravděpodobný volební úspěch ale tentokrát asi 81letý politik v čele kabinetu nestane. V tomto ohledu ho totiž doběhly soudní spory týkající se jeho daňových záležitostí. V jednom ze soudních řízení totiž Berlusconi „vyfasoval“ také zákaz vykonávat veřejné funkce, a to až do roku 2020.

Náhradník

Berlusconi se sice odvolal k Evropskému soudu pro lidská práva a snaží se verdikt už několik let zvrátit, do sestavování vlády ale jeho odvolání vyřešeno nebude, takže pokud pravicová koalice skutečně uspěje, bude muset za sebe minimálně na čas vyslat do římského paláce Chigi, kde sídlí italští předsedové vlád, nějakého náhradníka.

Mluví se o předsedovi Evropského parlamentu Antoniu Tajanim nebo o bývalém generálovi četnictva Leonardu Galitellim. Pravicová koalice také nemusí v nedělních volbách získat nadpoloviční většinu křesel, i když si připíše nejvíce hlasů. Zatím se to dokonce jeví jako pravděpodobné. 

V takovém případě bude do obsazení premiérského křesla mluvit i koaliční partner. Ani to ale nevezme Silviu Berlusconimu klíčovou roli při vytváření budoucí vlády. Berlusconiho nemusí mít každý rád, ale nedá se mu vzít, že je největší osobností italské politiky v posledním čtvrtstoletí. A jeho éra očividně nekončí, přestože by řada jeho rivalů mohla být jeho syny, nebo dokonce vnuky.

Italskými volbami vás online provede politolog Petr Sokol. Začínáme v neděli ve 21:00.