Fastnet Rock, Irsko

Fastnet Rock, Irsko Zdroj: profimedia.cz

Na zbytcích skály vyhlodané mořem u pobřeží řeckého ostrova Andros stojí maják Tourlitis. Byl postaven v roce 1897, za 2. světové války byl rozbombardován a do dnešní podoby jej obnovil ropný magnát Alexandros Goulandris v roce 1996.
Jedinou stavbou na skalnatém dvouhektarovém ostrůvku Mouro poblíž severního pobřeží Španělska je maják z 19. století, který je dnes plně automatizovaný. Do roku 1921 tu však museli sloužit dva strážci, kteří bývali kvůli silným bouřím často na dlouho odříznuti od pevniny.
Maják v přístavním městě Chania přestavěný do podoby minaretu mezi lety 1824 až 1832 v době turecké okupace Kréty stojí dodnes na originálním základě postaveném Benátčany v 16. století.
Od roku 1920 funguje maják Les Eclaireurs na ostrově vzdáleném asi 5 námořních mil od jihoargentinského města Ushuaia, z nějž se pořádají pro turisty k majáku pravidelné výlety lodí.
Jediný kovový maják v Británii, který vydržel rozmary moře i počasí od roku 1865, najdete v jižním Walesu na pláži Whiteford.
9
Fotogalerie

Osamělí strážci: Majáky, které okouzlí nejen romantické duše

Stavby na hranici moře a pevniny, které hlídaly bezpečí námořníků už ve třetím století před naším letopočtem, obdivujeme dodnes.

Některé z majáků plní nadále svůj navigační úkol i v době GPS a sonarů, díky nimž lodě nenajedou na mělčinu, z jiných jsou originální hotely či restaurace. Nejstarším majákem, který stále slouží svému účelu, je Herkulova věž ve Španělsku, postavená Římany ve 2. století. Každopádně, jak se přesvědčíte v naší fotogalerii, jsou majáky těmi nejromantičtějšími stavbami vůbec.