Vesnice Herxheim am Berg v německé spolkové zemi Porýní-Falc má v kostele zvon s nápisem „Vše pro vlast – Adolf Hitler“ a hákovým křížem.

Vesnice Herxheim am Berg v německé spolkové zemi Porýní-Falc má v kostele zvon s nápisem „Vše pro vlast – Adolf Hitler“ a hákovým křížem. Zdroj: Flickr

Německá vesnice se rozhodla uhájit Hitlerův zvon s hákovým křížem v kostele, zůstane jako památka

Vesnice Herxheim am Berg v německé spolkové zemi Porýní-Falc nebyla dlouho nijak zajímavá. Má jenom něco přes 700 obyvatel a nic zvláštního se zde nedělo. Už skoro rok ale o ní píší média po celém světě. V místním kostele mají totiž zvon, který nese nápis „Vše pro vlast – Adolf Hitler“ a je na něm i svastika.

Někteří lidé jsou tím zděšení a požadovali odstranění zvonu. V pondělí ale bylo rozhodnuto, že zůstane na svém místě. Jako památka a historická připomínka.

Ostře sledovaný zvon je z bronzu, váží 240 kilogramů a byl instalován v roce 1934. Měl sloužit jako poplašné zařízení v případě požáru a dalších nenadálých událostí. Protože v té době už panoval v zemi nacistický režim, „ozdobila“ zvon i svastika a nápis „Vše pro vlast – Adolf Hitler“.

Spor ve vesnici vypukl, když si loni někdejší varhaník kostela stěžoval na to, že v církevním svatostánku je zvon připomínající odporný nacistický režim. I někteří obyvatelé byli zděšeni, protože v kostele byli pokřtěni či zde měli svatbu. Oblastní rada protestantské církve, které kostel patří, také doporučila odstranění zvonu a nabídla úhradu všech nákladů.

Kulturní dědictví

Jenže v pondělí vesnická farní rada v poměru 10:3 rozhodla, že zvon zůstane na svém místě, že bude označen jako památka a že v kostele se objeví tabulka s nápisem, která vše vysvětlí. Má to být připomínka temné minulosti Německa.

Zasazoval se za to i pastor Helmut Meinhardt. Přizvaní odborníci tvrdili, že zvon je součástí kulturního dědictví a že má buď zůstat v kostele, nebo by měl skončit v muzeu. Roztavení zvonu, jak požadovali jeho kritici, by bylo podle nich „vyhýbáním se diskusi o minulosti“.

„Nebylo vše špatné, co udělal Adolf Hitler“

Vášnivý spor o Hitlerův zvon měl ale i své politické oběti. Někdejší starosta Ronald Becker ke zvonu loni řekl, že „nebylo vše špatné, co udělal Adolf Hitler“. Podle něj byl zodpovědný za zvěrstva, ale prý „existují i věci, které inicioval a které dodnes v německé společnosti používáme“. To vyvolalo takový odpor, že musel rezignovat.

Jenže nový starosta Georg Welder také nechtěl odstranit z kostela kontroverzní zvon a církevní rada nakonec rozhodla, že v kostele zůstane. Zajímavé je, že v kostele v Herxheimu je ještě ve dřevě vyryta i jiná svastika z dob režimu Adolfa Hitlera. Ta také přežila celá desetiletí.

Kontroverzní „Hitlerův zvon“ zůstane na svém místě. Foto: Flickr