Egyptská zpěvačka Sherine prý urazila řeku Nil

Egyptská zpěvačka Sherine prý urazila řeku Nil Zdroj: Instagram

Egyptská zpěvačka urazila řeku Nil. Byla za to odsouzena k 6 měsícům vězení

Egyptská zpěvačka Sherine Abdel Wahab, která patří mezi nejpopulárnější ve své zemi, byla odsouzena na šest měsíců do vězení za vtip o čistotě řeky Nil. „Radši než vodu z Nilu pijte Evian,“ řekla ve videoklipu. Sherine odsoudil káhirský soud už před časem za šíření falešných zpráv. Proces, jak napsala britská BBC, ještě ale není u konce, protože zpěvačka se může odvolat.

Kauce, kterou musela zpěvačka zaplatit, byla v přepočtu jen 5900 korun, ale k tomu musí ještě zaplatit pokutu 289 000 korun a má jít na 6 měsíců do vězení.

Stát zažaloval Sherine loni v listopadu poté, co se objevilo video, kde po zpěvačce chtějí zazpívat píseň „Pil jsi vodu z Nilu?“ Ona kromě jiného odpověděla, že kdyby pila vodu ze známé řeky, tak by dostala schistosomózu – dříve v Egyptě velmi rozšířené onemocnění šířené z nečisté vody, při kterém se v těle rozmnoží parazitický červ.

Zákaz vystupování

Zástupci egyptského hudebního syndikátu v této kauze kromě jiného navrhli, aby zpěvačka dostala zákaz vystupování, protože se jednalo o „nespravedlivý výsměch našeho drahého Egypta“.

Sherine se ale následně za svůj vtip omluvila. „Moje milovaná země Egypt, synové mé země egyptské, omlouvám se vám z celého srdce za jakoukoliv bolest, kterou jsem vám způsobila.“

Tak funguje údajná demokracie v jedné z nejvlivnějších arabských zemí.