KSČM, ANO, ČSSD - naše budoucí vládní koalice?

KSČM, ANO, ČSSD - naše budoucí vládní koalice? Zdroj: Spoj

Babiš hraje ublíženého osamoceného chudáčka. Při (ne)sestavování vlády citově vydírá voliče

Demokratické strany by s Andrejem Babišem na vládní úrovni spolupracovat neměly. Sloužily by pouze jako Leninovi užiteční idioti, hrály by nešťastnou roli Jana Masaryka legitimizujícího bolševický převrat, říká politolog Stanislav Balík. A pokud by byla pravda, co říká o rozhovoru s Babišem ředitel GIBS Murín, byl by to skandál, donedávna ještě nepředstavitelný.

Prezident Zeman přemlouvá ČSSD, aby podpořila Babišovu vládu. Na sjezdu jí dokonce doporučil, aby do vlády přímo nevstupovala, jen jí výměnou za programové ústupky a pár neministerských funkcí tolerovala. Co si o tom myslíte?

Nerozumím tomu, proč by to měla ČSSD dělat. Strana, má-li podporovat vládu a nemá-li zcela výjimečnou voličskou skupinu, kterou by zastupovala (jako třeba strany etnických menšin apod.), musí být s vládou viditelně spojena, aby to uměla prodat svým voličům. V situaci, v níž ČSSD je, nedává sebemenší smysl varianta, kterou jí její bývalý předseda navrhuje.

A míří ČSSD ke spolupráci s Babišem, přestože stále ještě říká, že trestně stíhaný člověk ve vládě být nesmí? 

Momentálně to vypadá, že skutečně míří. Je sice pravda, že již nainvestovala nemálo svého kapitálu do odmítání možnosti podpory vlády s trestně stíhaným člověkem v čele, nicméně vidíme to v zahraničí a koneckonců i u nás, že dnešní silná prohlášení mohou být zítra opuštěna kvůli volbě menšího zla.

Andrej Babiš si stěžuje, že hutí ANO je na vládnutí samo, „nikdo nám nechce pomoct“, ale současně koalici odmítá. Je to záměr? 

Jednoznačně záměr – evidentně chce vládnout sám, jako jediný šéf. Nechce připustit, že se bude bavit s někým jiným jako rovný s rovným (což by se v koalici dělo). A současně se toho snaží využít marketingově, citově vydírat voliče a dělat ze sebe ublíženého, osamoceného chudáčka.

Připomínali jsme si teď sedmdesáté výročí komunistického převratu. Komunisté budou zřejmě Babišovu vládu podporovat, na jejich sjezd přijede poprvé v porevoluční historii prezident. Děje se podle vás něco zásadnějšího?

Ano, rozpadá se jeden z mála polistopadových konsensů, který jsme dosud neopustili – že nechceme připustit k výkonné moci nástupce strany, která nejenže zplundrovala naši zem a zničila či pokřivila miliony lidských životních osudů, ale ani se za to nestydí. Tato shoda evidentně končí – nejenom kvůli ANO, ale i kvůli postoji ČSSD, která k dnešnímu prokomunistickému rehabilitačnímu obratu má nakročeno posledních třináct let.

Neměly by ale demokratické politické síly přece jen s Babišem spolupracovat, abychom se nedočkali vlády s podporou komunistů a Okamurových extrémistů?

Neměly. Představa stojící v pozadí této otázky počítá s tím, že se dohody dodržují, že když slíbíte před oltářem své manželce úctu, lásku a věrnost, tak nemáte v hlavě otevřenou možnost, že když to bude možné a příjemné, odskočíte si jinam. Jiná situace by byla, kdyby neexistovala pohodlná většina ANO, SPD a KSČM. Ve chvíli, kdy existuje a kdy Andrej Babiš každou chvíli ukazuje, že se o ni umí opřít, sloužily by demokratické strany ve vládě pouze jako Leninovi užiteční idioti, hrály by nešťastnou a smutnou roli Jana Masaryka legitimizujícího bolševický převrat.

Narážím i na to, že premiér v demisi Babiš aktuálně tlačí na ředitele GIBS, která vyšetřuje trestné činy policistů, aby skončil ve funkci. „Když se dohodneme, bude to bez skandálu,“ popsal Babišova slova Michal Murín pro aktualne.cz. Zda po něm premiér žádal, aby GIBS vyšetřovala detektiva Pavla Nevtípila, který má na starosti případ Čapí hnízdo, nechtěl odpovědět. V GIBS probíhá i kontrola ministerstva financí. Vy v tom vidíte nějakou souvislost s Babišovým trestním stíháním?

Nevím, u jejich rozhovoru jsem nebyl. Je-li to ale pravda, jde o skandál ještě nedávno nepředstavitelných rozměrů. 

Váš tip: jak to nakonec s vládou dopadne? 

Bude v ní dominantní ANO, jež si bude dělat, co chce, a pak ti, komu nebude vadit ohnutý hřbet. A je jedno, jestli to bude zrovna ČSSD, KSČM či ještě někdo jiný.