Indická vesnice Mawsynram se může chlubit jedním z nejvyšších průměrných ročních úhrnů srážek na světě (11 871 mm). V období dešťů tu vesničané těsní své domy trávou, aby nebyly bušící kapky moc slyšet.

Indická vesnice Mawsynram se může chlubit jedním z nejvyšších průměrných ročních úhrnů srážek na světě (11 871 mm). V období dešťů tu vesničané těsní své domy trávou, aby nebyly bušící kapky moc slyšet. Zdroj: profimedia.cz

Déšť ve městě není jen romantika, jak vědí v liberijské Monrovii. Průměrně je tu nejdeštivějším měsícem červen s 958 mm srážek, ale prší tu po celý rok. Loni v září tu déšť napáchal obrovské škody na majetku a zanechal za sebou i mrtvé a raněné.
Nejdeštivějším místem v Číně je hora E-mej, jedna ze čtveřice posvátných buddhistických hor. Do klášterů sem proudí spousty poutníků, kterým déšť rozhodně nevadí. Stejně jako opicím, jež se zaměřují na turisty a rády jim kradou jídlo.
Do pětice nejdeštivějších oblastí na světě patří i jedna v Africe. Je to vesnice Debundsha na úpatí Kamerunské hory, o kterou se zarážejí mraky tvořící se nad Atlantským oceánem. Proto je tu dlouhé období dešťů, nejvíc prší od května do října a za rok naprší přes 10 000 mm srážek.
V oblasti Méghálaja na severovýchodě Indie prší nejen ve zmíněné vesnici. Patnáct kilometrů od ní je město Čérápuňdží, kde naprší ročně 11 777 mm. Horské pásmo tu totiž zachycuje monzunové mraky, které přicházejí od Indického oceánu. Místní specialitou jsou mosty spletené z kořenů živých stromů, které vydrží velký průtok řek právě v období dešťů.
Pasátové návětří hory Waialeale na Havaji je místem, kde prší téměř každý den. Sprchne tu 348 dnů v roce a naprší tu v průměru ještě o něco víc srážek, než v Indii. Proto jsou svahy Waialeale až do 1569 m n. m. tak krásně zelené.
7
Fotogalerie

Deštivé rekordy: Kde zažijete lijáky, při kterých žádný deštník nepomůže a kde zaprší téměř denně

Pokud chcete, aby vám na dovolené nepršelo, následujícím oblastem se raději vyhněte. Pravděpodobnost přeháněk, deštíků či průtrží mračen je tady opravdu nadprůměrná.

Přestože v indickém městě Čérápuňdží naprší v období dešťů zhruba jako v Praze za dvacet let, v zimních měsících sucha se tu životodárné tekutiny nedostává. Podobné srážkové rekordy trhá i hora Waialeale na havajském ostrově Kauai. Nejsou to tedy zrovna místa pro milovníky slunných dnů bez mráčku. Na druhou stranu, zelenější flóru než tady najdete stěží. Na to, co déšť umí dát i vzít, se podívejte v naší fotogalerii: