Kontroverzní filipínský pastor Apollo Quiboloy byl zatčen na Havaji.

Kontroverzní filipínský pastor Apollo Quiboloy byl zatčen na Havaji. Zdroj: Twitter

Pastor filipínské církve byl zatčen poté, co policisté našli balíky peněz v jeho soukromém letadle

Církev není vždy chudá. Dokazuje to skandální případ Apolla Quiboloyho, zakladatele a vůdce velké filipínské církve „Království Ježíše Krista“. Ten byl nedávno v Honolulu na Havaji zatčen poté, co u něj američtí federální agenti objevili 350 000 dolarů v jeho soukromém letadle. Peníze byly zabalené v balíčcích v ponožkách v pastorově kufru. Původ peněz je zatím neznámý. Informoval o tom web Hawaii News Now.

Quiboloy sám sebe nazývá „Pověřený Syn Boha“ a jeho církev má podle něj až 6 milionů členů a je mimořádně bohatá. Na Filipínách vlastní mnoho nemovitostí, 17 rozhlasových stanic, dvoje noviny a také televizi s názvem The Sonshine Media Network International.

Církev ale podle odborníků vykazuje klasické znaky sekty. Quiboloy tvrdí, že má „osobní vztah s Bohem“. Rozšířil poměrně úspěšně informace, že Bůh plující na mraku sestoupil k Quiboloyově matce a prohlásil jejího syna za „Syna Božího“. Spása a nebe je pak podle něj rezervována striktně pouze pro členy jeho církve, zatímco ostatní lidé prý půjdou do pekla.

Quiboloy také udržuje dlouholeté přátelské vztahy se současným kontroverzním prezidentem Filipín Rodrigem Duertem. Pastor Duerteho podpořil ve volbách a dovolil mu používat svá soukromá letadla v kampani.

Po výslechu na Havaji byl pastor propuštěn, ale jeho letadlo v ceně 15 milionů dolarů zatím zůstává na amerických tichomořských ostrovech. Informace policie hovoří o tom, že by mohlo být zabaveno.