Druh Deinacrida mahoenui vytváří dvě barevné formy, převládají tmavě zbarvené, ale asi 31 % jich je žlutá

Druh Deinacrida mahoenui vytváří dvě barevné formy, převládají tmavě zbarvené, ale asi 31 % jich je žlutá Zdroj: Amanda Haigh

Obří wety rodu Deinacrida měří bez nohou a tykadel až 10 cm a váží přes 30 g
Wety rodu Motuweta používají své „kly“ k vzájemným soubojům
Druh Deinacrida mahoenui vytváří dvě barevné formy, převládají tmavě zbarvené, ale asi 31 % jich je žlutá
4
Fotogalerie

Svět obřího hmyzu: Záchrana podivuhodných živočichů, kteří neznali savce

Mezi největší a nejtěžší hmyz světa patří novozélandské kobylky wety. Bez lidské pomoci ale tito šestinozí obři nepřežijí. Před asi 80 miliony lety se od prakontinentu Gondwana oddělil Nový Zéland a zůstal už navěky osamocený uprostřed oceánu. Když se pak o pár milionů let později vlády nad světem ujali savci, na Nový Zéland se nedostali.

Veškerá ostrovní prostředí tak obsadili ptáci, ještěři a bezobratlí, kteří se vyvíjeli bez nutnosti chránit se před savčími predátory. Ptáci tak nepotřebovali létat a hmyz se mohl ujmout role, kterou jinde na Zemi zaujímají myši. Nejen způsobem života, ale i velikostí. Vědci proto wety s nadsázkou popisují jako "myši v převleku kobylek".

Invaze savců

Problém původní novozélandské fauně nastal v okamžiku, kdy se s lidmi dostali na ostrovy savci: Nejprve s Polynésany krysy ostrovní, později s Evropany potkani, kočky, fretky a ježci. Mnoho druhů původní fauny vyhubili, jiným se podařilo přežít v nepatrných počtech na odlehlých místech a ostrovech.

Obří wety rodu Deinacrida měří bez nohou a tykadel až 10 cm a váží přes 30 gObří wety rodu Deinacrida měří bez nohou a tykadel až 10 cm a váží přes 30 g|Profimedia.cz

V nemilosti

Záchraně nelétavých ptáků, jako je kivi nebo papoušek kakapo, věnovali ochranáři spoustu energie – a uspěli. Na wety se ale jaksi zapomnělo. Moc fanoušků totiž nemají, většině lidí připadají ošklivé a navíc páchnou. Ostatně jejich maorské pojmenování wẽtã znamená v překladu "bůh ošklivých věcí".

První úspěch

Až na konci minulého století se pár nadšených entomologů začalo věnovat i wetám. Za úspěch srovnatelný se záchranou papouška kakapo považují záchranu na pevnině vyhynulého druhu wety Motuweta isolata, který má na kusadlech výrůstky podobné klům. V roce 1993 objevili několik desítek jedinců na malém ostrůvku při pobřeží. Odchytili jednoho samce a tři samice a podařilo se jim rozmnožit je v zajetí. Odchované wety pak vypustili na několik dalších ostrovů zbavených savců.

Cizinec zachránce

Úspěch vědce povzbudil. Se stejným úsilím se teď pustili do záchrany obřích wet rodu Deinacrida. Konkrétně druhu D. mahoenui, který byl také považován za vyhynulý. V roce 1962 však byla objevena malá populace na jedné pastvině Severního ostrova. Před vyhynutím je tu paradoxně zachránil nepůvodní druh – keř hlodáš evropský (Ulex europaeus), který v 18. století dovezli farmáři a vysazovali ho jako trnitý živý plot kolem pastvin.

Jak dál pokračovala záchrana wet a co ji zkomplikovalo? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>