Video placeholde

Filipínský prezident vyslal ostrý vzkaz komunistkám: Budeme vás střílet do vaginy!

S hodně silnou rétorikou vyrukoval vůči komunistickým povstalcům filipínský prezident Rodrigo Duterte. Státník, který už v minulosti nešel pro ostrá slova a ještě ostřejší činy daleko, tentokrát na adresu ženských povstalkyň pronesl, že nařídí svým vojákům, aby je „stříleli do vaginy“. Protože pak budou podle jeho slov zbytečné. Část jeho projevu najdete ve videu.

I když tato slova Durente pronesl už minulý týden, až včera unikl jeho projev na sociální sítě. Ve své rezidenci Malacañang v Manile měl proslov k bývalým komunistickým povstalcům a celkem jasně deklaroval, co poručil svým vojákům, aby dělali s jejich ženskými spolubojovnicemi. „Řekněte vašim vojačkám, že je tu nový rozkaz. Nebudeme vás zabíjet. Jen vás střelíme do vaginy, pak totiž budete zbytečné,“ oznámil zaplněnému sálu.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte je známý svými skandálními výroky z minulosti. Při krvavé válce s drogovými kartely sám sebe přirovnal k Hitlerovi a loni v dubnu po neúspěšném atentátu na svou osobu prohlásil, že by teroristům snědl jejich vnitřnosti.

V případě Duterteho ale nezůstává jen u slov. Od jeho nástupu v roce 2016 byly zabity tisíce lidí, které jeho muži označili za dealery, pašeráky či uživatele drog. To vyvolalo silnou kritiku Západu i humanitárních organizací.