Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - ilustrační snímek.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Turecko zakázalo obyčejnou školní hru. Je prý příliš protiválečná a odsuzuje násilí

Regionální orgán pro vzdělávání v západním Turecku zakázal další zkoušky i představení školní hry „Zlobiví ekologové“. Prý je podle úředníků proti válce a proti násilí. Jedna z postav je totiž lidově řečeno hipík a vyjadřuje názory proti ozbrojeným konfliktům. Další pak představuje názory proti násilí obecně.

Příkaz k ukončení produkce a hraní školní hry unikl do médií poté, co informaci zveřejnil novinář Erk Acarer, a podle deníku Cumhuriyet obsahuje skutečné perly.

Podle dostupných informací přišel příkaz proto, že Turecko se nachází v turbulentním období. Například útočí na Kurdy v severní Sýrii, kteří jsou spojenci Západu. Přitom Turecko je členem Severoatlantické aliance.

Od začátku zapojení Turecka do války v Sýrii vláda navíc tvrdě stíhá sebemenší náznaky odporu svých obyvatel.

Turecký prezident Erdoğan například nazval největší místní lékařskou organizaci, Unii tureckých lékařů, milovníky teroristů a obvinil ji ze zrady, protože vydala prohlášení, ve kterém požadovala konec tureckého zapojení do války v Sýrii. Policie následně zadržela 11 vysoce postavených členů Unie.

Turecká ofenziva v regionu Afrin na severu Sýrie začala v lednu tohoto roku. Je namířena hlavně proti Kurdům, kteří v oblasti žijí a získali většinu území této oblasti pod svou kontrolu při bojích s Islámským státem a syrským režimem Bašára Asada.

Ruku v ruce s vojenskými operacemi na severu Sýrie posiluje i autoritářská vláda prezidenta Erdoğana. Ten nechal zatknout stovky demonstrantů, kterým se nelíbí postup země v Sýrii. Zadrženi byli i novináři a lidé, kteří protestovali jen na sociálních sítích.