Video placeholde

Dějiště olympiády není hlavní město KLDR. Naučte se vyslovovat Pchjongčchang jako Korejci

Když v roce 2011 oznámili olympijští funkcionáři na konferenci v jihoafrickém Durbanu, že se v roce 2018 bude konat zimní olympiáda v Pchjongčchangu, řada lidí si myslela, že jde o hlavní město diktátorské KLDR. Jedná se však jen o podobně znějící okres, který leží u jejich demokratických jižních sousedů. Jak tedy název správně vyslovovat a neplést si ho tak s hlavním městem říše Kim Čong-una? To zjistíte v krátkém videu s rodilou mluvčí.

I když jsou obě oblasti od sebe vzdálené stovky kilometrů a dělí je nejstřeženější hranice světa, mohou se jejich názvy plést. Zatímco dějiště letošních olympijský her se jmenuje Pchjongčchang (anglickou transkripcí psáno jako Pyeongchang), metropole KLDR má název Pchjongjang (anglickou transkripcí psáno Pyongyang). I když je první část názvu pchjong stejná, druhá část je odlišná.

Co tyto názvy v korejštině znamenají a jak je vyslovovat jako rodilý mluvčí? To zjistíte ve videu v úvodu článku, které Reflex natočil v jihokorejském Soulu s průvodkyní a překladatelkou Shin Sang Woo.

Kdy soutěží čeští sportovci a co se od nich čeká. Kompletní informace o ZOH >>>