Seriál Přátelé

Seriál Přátelé Zdroj: Profimedia.cz

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston
Courteney Cox
Courteney Cox v Karibiku
Courteney Cox
17
Fotogalerie

Definitivní konec srandy? Seriál Přátelé je prý sexistický, homofobní, transfobní a rasistický

Legendární seriál letos začal nabízet Netflix. Díky tomu ho viděla spousta mladších ročníků diváků. Těm se ale Ross, Chandler, Joey, Phoebe, Monica a Rachel moc nezamlouvají. Zvlášť se jim nelíbí vtipy o homosexualitě Rossovy exmanželky a také strachu Chandlera z toho, že ho lidi vnímají jako gaye.

Uvědomělá mládež si také všimla, že parta šesti přátel trpí nedostatečnou rasovou diverzitou. Všichni jsou to běloši. To, že je Joey původem Ital, nebo Monica a Ross židé, rozhodně nestačí.

Samozřejmě naprosto nechutné je chování Joeyho vůči ženám (vyspí se s nimi a už jim nezavolá). Nepřijatelné jsou také úsměšky vůči Monice, která v mládí bývala prostorově výraznější (dříve tlustá, pozn. red.).

Další kritika se snesla na postavu Chandlerova otce. Ten opustil rodinu kvůli jinému muži a začal dělat travesty show v Las Vegas s pseudonymem Helena Handbasket.

Britský deník Independent speciálně zmínil několik dalších problematických scén: Ross má obavu z toho, že si jeho syn Ben hraje s panenkou; Rachel najímá jako asistenta Taga pro jeho atraktivitu; Joey se stal terčem vtipů, protože nosil kabelku a choval se trochu jako žena; Ross se nedokázal vypořádat s tím, že chůvou jeho syna bude muž; Ross se ze žárlivosti dopouští stalkingu vůči Rachel.

Independent jde ještě dál a ke každé scéně doporučuje poučení a změnu chování: Nebuďte homofobičtí a nechte dítě být tím, kým je! Nenajímejte někoho do práce jen proto, že s ním chcete randit! Nebuďte sexističtí, nechte lidi, ať mají rádi, co chtějí! Vyhněte se stereotypům a sexismu! Věřte svému partnerovi! Nebuďte transfobičtí (nepřátelští vůči transgenderovým a transsexuálním lidem)! Podporujte diverzitu při výběru herců!

Teď už tedy víte, jak se chovat. Hlavně zkontrolujte, zda do hospody chodíte s rasově dostatečně diverzifikovanou partou. Nevyprávějte vtipy, které se opírají o jinou sexuální orientaci, osobní záliby, odlišné chování, barvu vlasů či kůže, něčí rodiče, zaměstnání a tak vůbec.

Nejlépe uděláte, když si nebudete vtipy vyprávět vůbec. A do té hospody taky nemusíte.