Obálka batmanovských Květů zla, které vyšly právě v těchto dnech

Obálka batmanovských Květů zla, které vyšly právě v těchto dnech Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Batmanův další konec a taky úplně jiný temný rytíř

Nejlepší batmanovský scenárista posledního desetiletí se přiblížil konci svého vyprávění, a tak se můžeme podívat na zbytek jeho příběhu. Zároveň ovšem v DC komiksovém kompletu vyšel Batman Mika Mignoly, autora Hellboye, tudíž máme v jednom týdnu k dispozici hned dva pohledy na temného rytíře. Oba stojí za bližší prozkoumání.

Scott Snyder s kreslířem Gregem Capullem předvedli už v roce 2011, kdy jim série byla svěřena, že budou patřit k těm několika legendárním tvůrcům, na které se bude vzpomínat ještě dlouhá léta po konci jejich působení. Hned jejich první příběh, Batman 1: Soví tribunál, se zapsal do tzv. kánonu postavy, tedy k tomu nejlepšímu, co kdy bylo napsáno a co zároveň zdařile mění a posouvá celé paradigma legendy o Batmanovi.

Společně příběhy temného rytíře tvořili v řadě New 52 celých pět let (česky ji vydává Crew). Pochopitelně se jim povedly lepší i slabší příběhy, ale i ty slabší stále vynikají nad ostatní produkcí. Snyder pochopil Batmana a pochopil i Gotham. Samotné město se v jeho pojetí stává jedním z hlavních hrdinů, cihly a beton definují jak Batmana, tak konání superpadouchů v něm.

Supertěžké květy zla

Pokud si ale myslíte, že Snyder Gotham hýčká, jste na omylu. Během jeho působení na netopýřím komiksu byl Gotham několikrát prakticky srovnaný se zemí. Kolikrát přišel málem o život Batman, je těžké spočítat. Každopádně poslední velká bitva je tu. Po ničivém Jokerově útoku (a propos – arcinepřítele si Snyder schovával v rukávu docela dlouho, než s ním proti Batmanovi vyrukoval) je Gotham zase v troskách a Batman fuč. Spolu s ním i Wayneovy závody.

A Gotham potřebuje Batmana. V knize česky nazvané Batman 8: Supertíha proto dojde k robocopickému kroku stranou a do nového techno-kostýmu se navleče policejní důstojník Jim Gordon, kterého všichni známe jen jako kníratého chlápka v baloňáku. Nově začal cvičit, přestal kouřit a oholil knír i vlasy. Překvapivý zvrat, zejména když se na scéně objevuje zcela nový superpadouch jménem Bloom; bude brzy jasné, jak špatný či dobrý nápad to byl.

Obálka batmanovského komiksu SupertíhaObálka batmanovského komiksu Supertíha|Archiv nakladatelství Crew

Nový superpadouch trousí mezi městskými gangy záhadná radioaktivní semena, která propůjčují nositelům nadlidskou sílu. A Jim Gordon si je celkem brzy jistý, že stát se Batmanem byl špatný nápad. Gotham zase úpí a bortí se, scenárista jej evidentně nenávidí. A Bruce Wayne má vygumovanou paměť a stát se traumatizovaným strážcem zákona se mu nechce. Pochopitelně finále v právě vydané knize Batman 9: Květy zla, která právě vyšla, je velkolepé. Patří k té lepší polovině příběhů Scotta Snydera a je to taková pěkná tečka za tím naším případem. Pořízením obou knih rozhodně neprohloupíte.

Lahůdka z trafik

A pak je tu ta lahůdka z trafik. Ještě do čtvrtka snad seženete mezi tiskovinami komiks Zkáza, jež postihla Gotham, což je poslední z knih v DC komiksovém kompletu za 229 Kč, příště už to bude 249 Kč. A zrovna tenhle díl se povedl. Scénář mají na svědomí Mike Mignola a Richard Pace, kreslil Troy Nixey, a to docela v duchu stylu Mika Mignoly.

Obálka komiksu Zkáza, jež postihla GothamObálka komiksu Zkáza, jež postihla Gotham|Archiv Nakladatelství BB/art

Děj se odehrává ve dvacátých letech, a kdyby se na stánkách vedle Batmana objevil i Hellboy, nedivili byste se. Příběh je totiž plný starých bohů bušících na brány naší reality, což je Mignolovo hlavní téma. Vzal ale všechny oblíbené gothamské postavy a odvyprávěl s nimi poměrně krátký, ale o to dějem nabitější hororový příběh o tom, jak to celé mohlo být jinak a dříve.

Jedinou slabší stránkou komiksu je jeho překotnost. Je velmi úsporný, co se vyprávění týče, ale zároveň je skvělou ukázkou komiksové zkratky. Tolik děje na tak málo stranách se vidí jen málokdy, navíc tu není ani jediný obrázek. Tuhle knihu od BB/artu a Eaglemossu si určitě pořiďte. A pokud už ji neseženete v trafikách, obraťte se na komiksové speciálky.