Leonid Iljič Brežněv se objevil v reklamě na pera Parker

Leonid Iljič Brežněv se objevil v reklamě na pera Parker Zdroj: ČTK, Profimedia.cz, Getty Images

Brežněv se objevil v reklamě na pera Parker. Jeho vnuk cítí morální újmu a žádá odškodnění

Vnuk Leonida Brežněva pocítil citovou újmu, když firma použila obrázek jeho dědečka v reklamě. Soud zatím prohrál. Jako bytostný komunista ale dělá svému předkovi čest.

Zprávy z Ruska k nám jdou někdy dlouho. Ale už to víme. Okresní soud v Novosibirsku loni dne 1. prosince odmítl žádost vnuka Leonida Brežněva Andreje Brežněva. Vnuk bývalého šéfa KSSS se soudil, že utrpěl morální a materiální škody, protože podoba jeho dědečka byla použita v reklamě na pera Parker, jak nám sděluje agentura TASS. Firma Time presence dala koncem roku 2016 podobiznu Brežněva a jeho někdejší výrok „Ekonomika musí být ekonomická“ na fasádu obchodního domu v Novosibirsku.

Zástupci Andreje Brežněva nehnali tu újmu – aspoň pode toho, co víme od agentury TASS – zas tak vysoko. Chtěli po firmě původně 150 rublů. Pokud by někoho zajímalo, jak se k této částce došlo, je složena ze dvou částí. Firma Time Presence by měla zaplatit 99 rublů za ilegální obohacování a 51 rublů náhrady za morální škody. Podle vnuka byl obraz použit nevhodně a hanlivě, což mu působí morální utrpení.

Hledání rodného listu

Firma se bránila tím, že vnuk nemůže u soudu zastupovat zájmy dědečka. Navíc prý použili podobu Brežněva náhodou, protože prý hledali na internetu „něco hlubokého, inteligentního a našli tento obraz“. Je zajímavé, že jim to našlo zrovna Brežněva, ale to nebyla jediná komplikace.

Brežněvův vnuk musel dokazovat, že je opravdu příbuzný bývalého generálního tajemníka. Před několika lety zemřel syn Leonida Iljiče Brežněva Jurij Leonidovič Brežněv (otec Andreje) a jeho rodný list byl ztracen. Kopie dokumentu by měla být uložena na Ukrajině, ale na žádost právníků v různých archivech Ruska a Ukrajiny za šest měsíců nikdo neodpověděl. Nakonec v říjnu 2017 přišla odpověď z Dněpropetrovského archivu – poslali kopii aktuálního záznamu o narození Jurije Brežněva, kde je jako otec uveden Leonid Brežněv. Takže rodová posloupnost je dokázána.

Hrdý dědeček

Upřímně řečeno šlo zřejmě jen o formalitu, protože celá Brežněvova rodina je svými počiny poměrně známá a sledovaná. Syn generálního tajemníka Jurij před svým odchodem do důchodu působil v Ústředním výboru Komunistické strany Sovětského svazu a pracoval jako první náměstek ministra zahraničního obchodu. Po svém vynuceném odchodu do důchodu kvůli obvinění ze zpronevěry a korupce byl záhy zatčen a byl mu zabaven majetek. V politice se pak už po rozpadu SSSR nikdy neangažoval. Odmítl v roce 2000 vystoupit v dokumentu o „éře stagnace“, což bylo za perestrojky označení Brežněvovy vlády.

Jurijova sestra Galina proslula extravagantním životem a její manžel Jurij Čurbanov, kdysi druhý muž Ministerstva vnitra, byl zatčen už za Gorbačova v roce 1987 a dostal dvanáct let vězení za korupci. Pustili ho na podmínku v roce 1993. Manželka Galina se s ním rozvedla a věnovala se nadále alkoholu a podezřelým stykům s podsvětím a nakonec zemřela v psychiatrické léčebně v roce 1998.

Vnuk Andrej, syn Jurije Brežněva, ale pokračuje v politické tradici. Obvinil Komunistickou stranu Ruské federace, že se odklonila od komunistické ideologie. Dědeček by na něj mohl být hrdý. Jen je otázka, proč si jeho památku cení na pár rublů. Asi že mu nejde o peníze, ale o ideje. Ale co, Lenin byl osobně taky zřejmě docela skromný.