Dědic Samsungu I Če-jong bude propuštěn z vězení

Dědic Samsungu I Če-jong bude propuštěn z vězení Zdroj: ČTK

Miliardář a dědic konglomerátu Samsung půjde dřív z vězení. Soud zmírnil jeho trest

Odvolací soud snížil trest pro dědice konglomerátu Samsung I Če-jonga, který byl loni v srpnu odsouzen za korupci v aféře kolem sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž bude moci být I Če-jong, známý také jako Jay Y. Lee, propuštěn. Ve vězení je tento devětačtyřicetiletý miliardář od loňského února.

Soud v Soulu snížil I Če-jongovi trest z pěti let na dva a půl roku a zrušil část obvinění, za něž byl odsouzen. Podle agentury Reuters to znamená, že si nebude muset odpykat celý trest a bude moci být propuštěn. Server BBC nicméně uvedl, že prokuratura se proti rozsudku zřejmě odvolá.

Korupce

Dědic jednoho z největších korporátních impérií na světě byl zadržen loni v únoru na základě obvinění, že podplatil prezidentku Pak, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky údajně poskytl 43 miliard wonů (přes 900 milionů Kč).

Prokuratura navrhovala za zpronevěru a korupci dvanáctiletý trest. Obhajoba trvala na tom, že fúze byla ryze podnikatelskou záležitostí, soud však tuto argumentaci nepřijal.