Ženský hokejový tým KLDR - ilustrační snímek

Ženský hokejový tým KLDR - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Sportovci KLDR přiletěli na olympiádu do Jižní Koreje. Byly ale u toho porušeny sankce OSN

Sportovci i politici se radují. Napětí na Korejském poloostrově se před olympiádou v jihokorejském Pchjongčchangu podařilo eliminovat tím, že diktátorský režim KLDR souhlasil s účastí svých sportovců i početného doprovodu na zimních hrách. Dnes prvních 32 Severokorejců, včetně 10 sportovců, přiletělo na „nepřátelský“ Jih. Jenže jak upozorňují odborníci, byly u toho porušeny sankce OSN, které jsou léta uplatňovány vůči KLDR.

Porušení sankcí OSN se podle jihokorejských novin Korea Herald odehrálo jak se souhlasem světové organizace, tak s tichým (ale oficiálně nevysloveným) přitakáním americké vlády.

Na palubě letadla jihokorejské společnosti Asiana Airlines, které ve čtvrtek přistálo na mezinárodním letišti Jangjang v provincii Kangwon (mimochodem na tomto letišti má 9. února přistát i speciál české armády s předsedou Senátu Milanem Štěchem) měli být tři severokorejští alpští lyžaři, tři běžci na lyžích, dva rychlobruslaři na krátké dráze a krasobruslařská sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik, což jsou největší sportovní hvězdy KLDR na olympiádě. Jsou to vlastně jediní dva sportovci KLDR, kteří se skutečně na hry normálně kvalifikovali. Ostatní přijíždějí na takzvané „divoké karty“

Jak přesně byly sankce porušeny?

Společnost Asiana Airlines za normálních okolností nesmí létat kvůli sankcím do Severní Koreje. Jihokorejská a americká vláda, ale i OSN, ale nebudou podle dostupných informací firmu jako právnickou osobu za porušení dohod trestat. Celý svět se totiž snaží, aby KLDR zůstala alespoň v době olympiády v klidu, nevyhrožovala a netestovala své rakety.

Charterové letadlo proto odletělo z Jižní Koreje ve středu před 11 hodinou dopoledne a po 70 minutách přistálo na letišti Kalma v Severní Koreji, kde je také vojenská základna. Na jeho palubě bylo 45 jihokorejských funkcionářů, sportovců i politiků. Jako důvod byl uveden fakt, že v lyžařském středisku Masikrjong proběhne krátká společná příprava jihokorejských a severokorejských sportovců.

A jak připomíná Korea Herald, byly u toho porušeny sankce OSN i podruhé. Letadlo totiž přivezlo sněžní skútry i další materiál evropské výroby do KLDR, což se také nesmí.

Že byl společný trénink pouze zástěrkou k tomu, jak Severokorejce dopravit rychle do místa olympiády, svědčí fakt, že ve čtvrtek pozdě odpoledne jihokorejského času už bylo letadlo zpátky i s lidmi z KLDR.

Celkem bude na olympiádě startovat 22 sportovců ze Severní Koreje, které doprovodí dalších 528 lidí, včetně uměleckých souborů a 240 atraktivních roztleskávaček. Jak se dopraví ostatní občané KLDR na jih rozděleného poloostrova, nebylo zatím oznámeno.

Zimní olympijské hry, na kterých budou soutěžit v rekordním počtu i čeští sportovci, začnou 9. února a skončí 25. února.