Jen loni v červenci bylo v Sýrii provedeno 43 útoků na zdravotnická zařízení

Jen loni v červenci bylo v Sýrii provedeno 43 útoků na zdravotnická zařízení Zdroj: Reuters

Nálety v Sýrii zničily nemocnici Lékařů bez hranic ve chvíli, kdy přijímala raněné

Terčem dvou leteckých útoků se stala nemocnice Owdai ve městě Sarakíb v syrské provincii Idlíb. Nálety proběhly v pondělí 29. ledna zhruba v 10:20 dopoledne a část budovy nemocnice zničily. První úder zasáhl čekárnu a druhý plochu před nemocnicí, kde zasáhl sanitku, která tam zrovna parkovala. Lékaři bez hranic tuto nemocnici podporují dodávkami léků a zdravotnických potřeb.

Útok se odehrál ve chvíli, kdy nemocnice přijímala zraněné z jiného leteckého úderu, konkrétně z bombardování hlavního městského tržiště. Podle manažera nemocnice zemřelo při útoku na trh jedenáct lidí. Při bombardování nemocnice pak přišlo o život dalších nejméně pět lidí včetně jednoho dítěte. Přinejmenším šest lidí bylo zraněno, mezi nimi tři zdravotníci.

Lékaři bez hranic přitom nevědí, kdo za útokem stojí. Syrská vláda podporovaná Ruskem už ale popřela, že by to byla její práce. Jejím jediným cílem jsou vojenské objekty. Útok na civilní cíle popřela už po několikáté.

„Tento poslední případ ukazuje brutalitu, které čelí zdravotní péče v Sýrii. Skutečnost, že se zdravotnické zařízení stalo terčem útoku v době, kdy přijímalo a ošetřovalo raněné, je obzvláště hrozná a je to jasné porušení mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl Luis Montiel, vedoucí mise Lékařů bez hranic v severní Sýrii.

Nemocnice pro 50 tisíc lidí

Pondělní nálet je už druhým útokem v řadě na tuto nemocnici v uplynulých deseti dnech. Letecký úder z 21. ledna zasáhl prázdné místo před vchodem do nemocnice. Exploze ale vyrazila okna budovy a poškodila elektrické generátory. Nemocnice byla tři dny uzavřena.

Nyní je nemocnice Owdai (známá také jako nemocnice Al Ihsan) uzavřena opět, a kdy bude moci znovu poskytovat lékařskou péči, není jasné. Útok se přitom odehrál v době, kdy je třeba navýšit poskytovanou lékařskou péči v oblasti kvůli masovému vysídlení Syřanů. Ti prchají před novým násilím na východě provincie Idlíb a severovýchodě Hamá. Desítky tisíc rodin uprchly na sever směrem k tureckým hranicím či do okolí západního Allepa. V mrazivém počasí žijí v přeplněných stanech nebo provizorních přístřešcích.

„Obyvatelé této oblasti zakoušejí nové utrpení a potřeba lékařské péče poroste. Ztráta nemocnice Owdai bude mít významný dopad na lidi, kteří jsou už nyní v nouzi,“ dodal Luis Montiel. Nemocnice Owdai má k dispozici osmnáct lůžek a je jedinou veřejnou nemocnicí ve městě Sarakíb. Poskytuje lékařskou péči zhruba padesáti tisícům obyvatel oblasti. Před útokem měla pohotovost, ambulantní oddělení a zajišťovala všeobecnou a úrazovou chirurgii. Měsíčně její zaměstnanci poskytli v průměru 3 800 konzultací.

71 útoků na nemocnice Lékařů bez hranic

„I když mezinárodní humanitární právo útoky na nemocnice jasně zakazuje, v Sýrii jsou stále běžné, což vážně omezuje poskytování zdravotní péče,“ podotkl Montiel. V roce 2016 se stalo 32 zdravotnických zařízení podporovaných Lékaři bez hranic terčem 71 útoků. V roce 2015 se odehrálo 94 útoků na 63 nemocnic a klinik, které Lékaři bez hranic v Sýrii podporují.

Lékaři bez hranic provozují pět zdravotnických zařízení a tři mobilní kliniky v severní Sýrii. Zároveň spolupracují s pěti zdravotnickými zařízeními a dalších pět desítek jich podporují na dálku. A to v oblastech, kde nemohou být týmy Lékařů bez hranic přítomny osobně. V podporovaných zařízeních zaměstnanci Lékařů bez hranic nejsou přítomni. Lékaři bez hranic nepůsobí v Sýrii v oblastech kontrolovaných takzvaným Islámským státem, protože se od jeho vedení nepodařilo získat záruky bezpečnosti. Rovněž nemohou pracovat na územích kontrolovaných syrskou vládou, jelikož stále k tomu nedostali povolení. Aby si Lékaři bez hranic zachovali naprostou nezávislost, nepřijímají pro financování svých projektů v Sýrii peníze od žádné vlády.