Milan Chovanec chce být předsedou ČSSD

Milan Chovanec chce být předsedou ČSSD Zdroj: ČTK

Sebevražda ČSSD pokračuje: Velmistr přetvářky Milan Chovanec chce být jejím předsedou

Těžko říci, co by si ještě česká sociální demokracie musela vymyslet, aby odradila i zbytek svých voličů. Strana, která dvacet let zásadně ovlivňovala naši politiku, je na kolenou a její nejednotnost odrazuje další a další lidí. Přesto na jejího předsedu kandiduje člověk, který je měrou vrchovatou zodpovědný za její problémy – dnešní statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Zde je 5 důvodů, proč by předsedou být rozhodně neměl.

1. Výprask ve volbách

ČSSD dostala v loňských říjnových volbách do Poslanecké sněmovny jen 7,27 procenta, což představovalo 368 347 hlasů. Jenže v roce 2013 měla 20,45 procenta a 1 016 829 voličů. Kromě jiných dovedl jako úřadující předseda loni stranu k tomuto naprosto tragickému výsledku právě Milan Chovanec. Místo aby okamžitě rezignoval, pokouší se získat post předsedy. Proč by ale někdo měl volit sociální demokracii, kterou by pořád řídil on? Žádný důvod pro to neexistuje.

2. Špatná práce

Minulý týden jsem navštívil Brusel a v evropských orgánech a institucích už vyhodnotili, kdo z minulé české vlády odvedl v centru evropské politiky nejhorší práci. Hlasy znalců tamních poměrů jsou zcela jednoznačné – byl to exministr vnitra Milan Chovanec. Mimochodem, chválený je naopak v Bruselu za svoji aktivitu ministr životního prostředí Richard Brabec. Chovanec také prosadil chaotickou reorganizaci policie, která také rozkolísala naši politickou scénu.

3. Absurdita se Zemanem a Okamurou

Chovanec se po vyhlášení výsledku druhého kola prezidentských voleb objevil vedle Miloše Zemana a slavil jeho vítězství. Jen několik metrů od něj stál Tomio Okamura, zdařilá karikatura naší politiky. Pro ČSSD je naprosto absurdní, aby byla tímto způsobem s Okamurou spojována. Je to nesmyslný a nebezpečný Chovancův tah. Zapomíná také na to, že pokud si někoho Zeman vybral v sociální demokracii (kdysi Petra Buzková či expremiéři Stanislav Gross a Vladimír Špidla), tak ten člověk dopadl špatně. Z Chovance se dnes stala pouze prezidentova hračka, kterou dá po čase do krabice, když už ji nebude potřebovat.

4. Nechci být předsedou, tvrdil Chovanec

Co vlastně Milan Chovanec v ČSSD (jistě, kromě moci) chce, je záhadou. V září 2016 v rozhovoru pro časopis Týden tvrdil, že se „nikdy nechce stát předsedou sociální demokracie“. Uvedl i důvod, který je pravdivý: „ČSSD je stranou mnoha proudů a pro některé ty proudy si myslím, že bych nebyl přijatelný“. Na tom se vůbec nic nezměnilo. Po propadu v loňských volbách pak dodal, že jeho ambicí „je dovést ČSSD do sjezdu a zůstat řadovým členem. Já nejsem spojovatel proudů“. Dnes také není spojovatel proudů, ale najednou kandiduje.

5. Přetvářka, zrada a překrucování

Exministr Chovanec má v ČSSD u mnoha lidí pověst zrádce. Po volbách v roce 2013 (společně s Michalem Haškem, Jiřím Zimolou a Zdeňkem Škromachem) podvedl stranu i jejího předsedu Bohuslava Sobotku a na zámku v Lánech připravoval se Zemanem puč v sociální demokracii. Nejdříve tvrdil, že žádná taková schůzka se nekonala, pak otočil. Strana se ho měla zbavit už tehdy, ale ke své smůle to neudělala. Jenže voliči na zradu nezapomněli.

Stejně jako lidé nezapomínají na to, že Milan Chovanec je takový machr, že dokázal kdysi na Západočeské univerzitě v Plzni zvládnout bakalářský obor na právnické fakultě za pouhých 9 měsíců. Nu, to je přece správný předseda pro ČSSD…

Jistě, česká sociální demokracie je svébytná strana, a ať si její reprezentanti na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové zvolí za předsedu, koho chtějí. Pokud by to byl Milan Chovanec, bude ale sebevražda ČSSD pokračovat.