Jan Čižinský, Adriana Krnáčová, Martin Stropnický

Jan Čižinský, Adriana Krnáčová, Martin Stropnický Zdroj: ČTK

Václav Klaus ml.: Když Praze vládnou aktivisté a dobrodějové...

Vládě Andreje Babiše, zavřeným obchodům o svátcích, bruselským nařízením i Pavlu Bémovi se v pravidelné páteční rubrice tentokrát věnuje poslanec ODS Václav Klaus ml.

1. Lidovci chtějí prosadit zavřené obchody ve všechny státní svátky, nejen ty vybrané jako dosud. Proč jen o státních svátcích, neměli by poslanci nechat zavřít obchody i o nedělích a určit jim pevné zavírací hodiny?

Byl jsem spolupředkladatelem návrhu, který rušil jakékoli zákazy a příkazy komukoli, kdy má otevírat svůj obchod nebo zavírat. Koalice lidovců, socialistů, komunistů a ANO byla proti.

2. Miloš Zeman znovu změnil názor a stíhaného Andreje Babiše jmenuje podruhé předsedou vlády, i když nebude mít garantovaný 101 hlas. Může mít taková vláda váš hlas?

Těžko budu hlasovat pro vládu nějaké jiné strany (jiných stran). Ledaže by plnila 100 % volebního programu, s nímž jsem oslovoval lidi a kandidoval. To je pravděpodobnost asi 1: 1 000 000.

3. Část sociální demokracie jedná o vstupu do Babišovy vlády. Dokážete odhadnout, jaký to může mít vliv na preference ČSSD?

Vliv na preference bude asi stejný jako za jejich čtyřletého společného vládnutí.

4. Evropský soudní dvůr vydal nález, že Česká republika znovu porušuje unijní pravidla — tentokrát tím, že řidiči náklaďáků mohou řídit i mikrobusy. Chystáte v Poslanecké sněmovně rychlou nápravu?

Nikdy nehlasuji pro povinná bruselská nařízení, která máme implementovat do našeho právního řádu. Považuji to za ponižující.

5. V pražských Dejvicích instalovala radnice lavičku Ferdinanda Vaňka (Václava Havla) za 850 000 korun. Kolik takových laviček náš veřejný prostor potřebuje?

Ať si říká třeba o primátoru Bémovi každý, co chce (část je jistě oprávněná), ale za jeho vlády se postavil tunel Blanka, západní okruh, otevřel nový krásný most, spousta stanic metra... Teď, co městu vládnou tihleti aktivisté a dobrodějové, akorát jeden most spadl a jeden zavřeli. Zato na sebe podávají trestní oznámení, dělají „transparentnost“ a instalují lavičky pomalu za milión.