V druhém kole prezidenstkých voleb se utkají Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

V druhém kole prezidenstkých voleb se utkají Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Zdroj: Profimedia.cz, Nguyen Phuong Thao

Witowská, Drahoš, Zeman. Reflex komentoval poslední prezidentskou debatu v České televizi

Druhý a poslední duel finalistů prezidentské volby. Až do prvního kola odmítal účast v televizních debatách Miloš Zeman, po prvním kole pak Václav Moravec. Česká televize tedy do duelu Jiřího Drahoše se současným prezidentem nasadila jako moderátorku Světlanu Witowskou.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 17:38

POSLEDNÍ DUEL

Vítáme vás u druhého televizního duelu prezidentských voleb. Debata Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na ČT sice začne až ve 20:00, je však potřeba se na ni pořádně připravit. Přehledný úvod do debaty najdete níže.

Poslední duel Drahoše a Zemana bude Reflex komentovat živě. Tady je 5 zajímavostí o debatě >>>

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 17:41

PRVNÍ DUEL

Možná jste viděli předchozí duel na Primě. A jestli ne, určitě jste o něm hodně slyšeli. Jak vypadal, se dočtete v souhrnném článku Jany Bendové.

Zeman byl v prvním duelu lepší, Drahoš ho ustál. A celá debata byla naprosto k ničemu >>>

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 18:42

VOLBY UŽ ZAČALY

Zatímco se oba kandidáti chystají na finálovou debatu, je jisté, že některé voliče už určitě neovlivní. V Latinské Americe se jako první otevřely volební místnosti ve dvou brazilských městech, a to v 17 hodin našeho času, kdy tam bylo 14 hodin. Na západní polokouli se totiž volí na českých zastupitelských úřadech už o den dříve.

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 18:41

TELEVIZNÍ DEBATY A MODERÁTOŘI

Mezi prvním a druhým kolem proběhly celkem tři televizní debaty. Ve dvou prvních byl ale jenom Miloš Zeman a moderátor, který tam být neměl.

3 televizní prezidentské debaty = 3 tragické výkony moderátorů a fatální selhání >>>

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 18:52

DEBATA BEZ MORAVCE

Trochu překvapení bylo, že hlavní debatu celých voleb v České televizi nebude moderovat Václav Moravec. Je to dobře, nebo špatně?

Česká televize by měla být šťastná, že Moravec nebude moderovat duel Zeman-Drahoš. Divákům to prospěje >>>

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 19:04

DEBATA S WITOWSKOU

Místo Moravce nasadila Česká televize Světlanu Witowskou. Pro zkušenou redaktorku to bude vrchol kariéry. Může být ale úspěšná - rozhodně se čeká, že bude lepší než tři moderátoři předchozích televizních debat. Loni v létě zaujala v Interview ČT24, kde se postavila Andreji Babišovi.

větlana Witowská: 10 faktů o moderátorce rozhodujícího duelu prezidentských kandidátů >>>

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 19:13

PRŮZKUMY

Mezi prvním a druhým kolem se uskutečnila řada výzkumů veřejného mínění. Všechny ukazují na velmi vyrovnané druhé kolo. Právě proto může bý televizní debata velmi důležitá.

Kurzy na vítěze a průzkumy >>>

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 19:15

KDYŽ JE MANŽELKA NEMOCNÁ...

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 19:24

VOLÍ SE U NÁS VŮBEC?

Takovou otázku si prý klade řada lidí. Proč? Protože jim mezi před druhým kolem nepřišly volební lístky. Jak a proč je to s lístky, se dozvíte z videa.

Nepřišly nám volební lístky. Co máme dělat? >>>

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 19:31

ŽIDLE PŘIPRAVENY

Komu se asi bude sedět pohodlněji? (z Twitteru ČT)

Příprava na prezidentský duel Zeman vs. Drahoš v Rudolfinu {zdroj: Twitter ČT)
Příprava na prezidentský duel Zeman vs. Drahoš v Rudolfinu {zdroj: Twitter ČT)
Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 19:33

VĚČNĚ RŮŽOLÍCÍ

ČT bude v průběhu vysílání ověřovat pravdivost výroků diskutujících kandidátů. Sami diváci si mohou na vlastní oči ověřit pravdivost jejich podobizen na billboardech. Nejen operní pěvci a filmové herečky na plakátech ne a ne zestárnout.

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 19:43

KOMU BUDE SVĚDČIT JINÝ FORMÁT?

česká televize nachystala jiný formát debaty než před dvěma dny Prima. Je otázka, komu bude pravděpodobně klidnější atmosféra v sále více svědčit. Možná paradoxně Miloši zemanovi, který je zkušenějším účastníkem slovních přestřelek a bude mít prostor na delší "výměny", pokud oba řečníci nebudou neustále přerušováni výkřiky v sále.

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 19:48

VÝHRA, NEVÝHRA

Víme, že americký volební systém může vést k tomu, že kandidát s největším počtem hlasů se ještě nemusí stát prezidentem. Je ale možné, aby během českých voleb kandidát s největším počtem hlasů získaných v České republice nevyhrál volby?

Možný scénář voleb: Miloš Zeman získá více hlasů v Česku, ale prezidentem nebude. Jak je to možné? >>>

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 19:49

SOUBOJ TELEVIZÍ

Poslední prezidentská debata nebude jen střetem Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Předchozí tři debaty se odehrály na obrazovkách komerčních televizí a z moderátorské i organizační stránky jim dominovala totální neschopnost a servilita (na TV Barrandov), uřvaná lidovost ve stylu zápasu Sparta / Baník (na Primě), nebo aspoň bezbarvá ostýchavost, jakou na Nově předvedl Rey Koranteng. Česká televize, poslední dobou masivně vystavená útokům části politického spektra i veřejnosti, má nyní ideální příležitost ukázat, že si naše koncesionářské poplatky opravdu zaslouží.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 20:02

VE STARÉM PARLAMENTU

Finálový duel se koná v pražském Rudolfinu, které je dnes místem koncertů a výstav. Za první československé republiky to ovšem bylo výsostně politické místo, protože zde sídlil tehdejší parlament - Národní shromáždění. 

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 20:02

SÁZKA NA BONMOT

Mistr bonmotů Zeman rád opakuje do omrzení stejné kousky. Ještě před vypuknutím debaty se sázím (sama se sebou), zda opět uslyšíme:

  1. „Sprostého podezřelého“ z Járy Cimrmana
  2. "Německé kancléřce Angele Merkelové jsem řekl, že když si někoho pozve domů, tak ho přece nepošle na oběd k sousedům" 
Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 20:04

DRAHOŠ DO TOHO ŠLAPE

Prezidentský vyzyvatel se do Zemana ostře pustil, když ho označil za symbol papalášství na Hradě, doby kmotrů a přeběhlíků. Zeman mu to vrací názorem, že Drahoš vůbec nerozumí politice.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:07

JINÝ DUEL

Otázka - odpověď. Žádné hulákání z publika a zatím ani žádné nadržování. Otázky jsou formulovány velmi dobře, k podstatě.  Tahle debata bude úplně jiná než ty předchozí. A to je dobře.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:10

NEUHÝBEJTE Z OTÁZEK

Světlana Witowská trvá na odpovědích a netoleruje uhýbání z otázek. Navíc je perfektně připravená. Zeman se teď v souvislosti s Babišovou kauzou Čapí hnízdo musí vykrucovat ze svého dřívějšího tvrzení, že na politiky musí platit presumpce viny. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 20:18

ABOLICE NE

Světlana Witowská se právě zeptala na nejdůležitější věc, o níž se v těchto volbách hraje: zda by Miloš Zeman byl ochoten udělit abolici pro Andreje Babiše. Zeman to kategoricky popřel. Ovšem současný prezident rád říká, že jen idiot nemění názor…

25. ledna 2018 · 20:22

ZVLÁŠTNÍ PODPOROVATEL

Mezi diváky vybranými prezidentovým táborem necoybí kromě hradních spolupracovníků také režisér Troška nebo František Ringo Čech. Zvláštně druhý jmenovaný je trochu zvláštní volbou. Čech byl celostátním lídrem Strany práv občanů (SPO), zvané neformálně zemanovci, která získala pod jeho vedením ve sněmovních volbách celorepublikově 0,36 % hlasů. To není dobrá reklama pro volebního podporovatele. 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:24

20 EFEKTIVNÍCH MINUT

Uběhlo teprve dvacet minut debaty a už jsme se dozvěděli jsme se víc než ve všech předchozích debatách dohromady. Sponzoři, kontroverzní spolupracovníci, Babiš, atd. atp. 

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 20:23

Za vším hledej prachy

Začalo zajímavé téma: peníze sponzorů...

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 20:31

VYROVNANÉ SÍLY

Duel zatím vyznívá vyrovnaně, Miloš Zeman začíná být trochu nervózní.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 20:31

DRAVÁ RYBA

O Zemanovi si jeho fanoušci rádi vyprávějí, že je zkušený politický žralok. Drahošův fanklub zase na chemikovi oceňuje akademickou slušnost a důstojnost. Ale zatím vidíme dva starší pány totálně drcené barakudou Witowskou.

 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:31

BIS

Sním, či bdím? Jiří Drahoš připomněl svoje největší debatní selhání z Primy okolo Bezpečnostní informační služby. Proč to dělá?

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 20:33

WITOWSKÁ NA HRAD

Moderátorka ČT je prvním člověkem, který během kampaně dostala současného prezienta opravdu pod tlak. Neměla kandidovat na Hrad? Netaktně se dá dodat, že ústavní podmínku již splňuje.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:32

ZEMAN A RUSKO

Zeman na otázku ohledně Ukrajiny odpověděl, že anexe Krymu Ruskem byla neoprávněná. Prý to mnohokrát už řekl. Dobře, ale je fajn, že to takhle jasně řekl zrovna teď.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:38

VÝBORNÁ WITOWSKÁ

Světlana Witowská odvádí výborný výkon. Nejde jen o otázky, kterými otevírá jednotlivá témata, ale i o doplňující otázky, kterými si vynucuje "konečné" odpovědi. Na dobrém dojmu nemění nic ani to, že moderátorka má možná na uchu poradce z týmu redaktorů.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:39

SOUKROMÝ OVČÁČEK?

Prezident Zeman při otázce na svého mluvčího řekl, že Twitter Jiřího Ovčáčka je jeho soukromá záležitost. No... Ovčáček má ale na Twiiteru účet . Zvláštní.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:42

DRAHOŠ OHRNUJE NOS

Jiří Drahoš se teď snaží přesvědčit veřejnost, že je politicky zkušený, protože s politiky často jednal. Witowská mu odpovídá, že i ona často jedná s politiky a nemá pocit, že by byla dost zkušená na prezidntský post. Drahoš během odpovědi zároveň řekl, že nikdy nebyl členem politické strany, "nikdy jsem nepartajničil." Ale, ale. Politické strany jsou fuj?

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 20:45

OVČÁČEK MILÁČEK

Pan prezident je se svým mluvčím Ovčáčkem spokojen. Zajímalo by mě, kolik je na světě státních úředníků placených z peněz daňových poplatníků, kteří si veřejně dělají legraci či urážejí politické odpůrce nadřízeného?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 20:48

MC DRAHOŠ

V rapových battlech se používá termín „mic drop“ - v zásadě jde o situaci, kdy jeden ze soupeřů přijde s tak šťavnatou hláškou, že na to oponent nemá moc jak reagovat. Drahošova věta „raději žádná politická minulost, než taková, jakou má za sebou Miloš Zeman“ je z tohoto ranku. Nechtěl by se dát pan profesor na hiphop?  

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 20:53

STYL MILOŠE ZEMANA

Prezident označuje svého oblíbence, bývalého kandidáta na funkci rakouského prezidenta Norberta Hofera za současného ministra zahraničí. Jenže on je ministrem dopravy. Zeman často neváhá ukazovat své vědomosti, ale občas do nich přidá něco, co není pravda.

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 20:54

OSLAVENEC

Mimochodem Miloš Zeman má dnes jmeniny.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 20:58

EURO

Ačkoliv to Miloš Zeman říká dlouhodobě, mnozí ze Zemanových příznivců se právě dozvědělo, že Zeman v ČR chce zavést euro. Drahoš se z toho snaží vytěžit, ale v jeho šroubované odpovědi to trochu skřípe. 

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 20:59

REFERENDUM

Miloš Zeman říká, že občané by měli v referendu rozhodovat i o důležitých geopolitických otázkách.  Jenže koho pak za výsledné rozhodutí volat k zodpovědnosti?

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 21:02

EURODOTACE A DRAHOŠ

Evropské dotace do soukromého sektoru jsou důležité, řekl Jiří Drahoš. Otázka je podle něj jen jejich rozdělení. Pokud se teď profiloval jako přerozdělovač, nevím, nevím, jestli teď náhodou neztratil těch pár tisíc hlasů, o které mohl vyhrát.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 21:09

LÍBESBRÍFY

Zatímco debata se během odpovědí na předtočené otázky občanů výrazně uklidnila, sociální sítě explodovaly vlnou obdivu k moderátorce. Kdyby to záleželo čistě na pražském facebooku, nevyhraje volby v sobotu ani Drahoš, ani Zeman, ale ještě dnes bude Světlana Witowská jmenována císařovnou.  

Oliver Adámek
Oliver Adámek
25. ledna 2018 · 21:10

ZEMĚ INSTALATÉRŮ

Miloš Zeman opět vybízí k podpoře technických středoškolských oborů. To je tedy v době, kdy dělníky v továrnách po celé Evropě nahrazují roboti a manuální práce mizí, slovo prozíravého prognostika.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
25. ledna 2018 · 21:18

KONEČNĚ KALOUSEK

V kandidátské otázce na Drahoše konečně došlo na českého politického “čerta” - Miroslava Kalouska. A pozor! Na debatách byl Jiří Drahoš opakovaně přistižen také při hovoru s Mirkem Topolánkem. Může se takový člověk ještě vůbec ukazovat před národem?

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 21:17

DRAHOŠ, KALOUSEK A REFLEX: CO PŘESNĚ JSME PSALI

Máme "reklamu" zadarmo. Miloš Zeman se Jiřího Drahoše zeptal na Miroslava Kalouska. Prý Drahoš řekl, že Kalouskovi důvěřuje. Tady je citát z rozhovoru s Drahošem v Reflexu z března roku 2017, o který se Zeman opřel:

"Se kterým představitelem vlády se vám jednalo nejlépe?

Určitě se mi dobře jedná s Pavlem Bělobrádkem, nejen proto, že to je člověk, jenž má jako místopředseda vlády na starost vědu a výzkum, ale přesto, že ve vědě nikdy nepracoval, nechá si spoustu věcí vysvětlit, což je u politika vždy důležité. Velmi korektní vztahy jsem míval s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, byť byl ministrem ve vládách, které Akademii věd příliš nepřály. Na Kalouskovi jsem si vážil, že cokoli slíbil, spolehlivě dodržel. Když byl premiérem úřednické vlády Jan Fischer a vyjednávali jsme o vynuceném snížení rozpočtu, choval se i on docela korektně. Největší práce byla vysvětlit politikům, že při redukci svého rozpočtu na polovinu Akademie věd opravdu nemůže poslat polovinu vědců na dovolenou s tím, že se zase někdy sejdeme a budeme pokračovat, až se rozpočet zlepší."

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 21:21
Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 21:22

NEJEN PRAHA

Moderátorku chválí facebook i u nás v Prostějově,....takže nejen ten "pražský"

Jana Bendová
Jana Bendová
25. ledna 2018 · 21:25

MILOŠ ZEMAN SE UDRŽEL

Prohrávám svou soukromou sázku: Miloš Zeman se statečně držel, tentokrát nezopakoval svůj oblíbený bonmot o Angele Merkelové a pozvaných hostech, které na oběd posílá k sousedům.  

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 21:25

KOŽENOST

Jiřímu Drahošovi ostré tempo a nekompromisní moderátorka zjevně svědčí, ale koženost akademického hodnostáře se mu, až na pár momentů, beztak odložit nepodařilo.   

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
25. ledna 2018 · 21:29

POSLEDNÍ MINUTY

Tohle nebylo od Drahoše šikovné. Zeman jen vyzval k účasti u voleb. Drahoš mluvil hlavně o sobě a to dosti klopýtavě.  

 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 21:30

ZEMAN PODĚKOVAL WITOWSKÉ

Zeman na závěr poděkoval Witowské, za férové a nestranné vedení debaty. Měl pravdu a možná si tím ještě pár bodů připsal. Drahoš pak souhlasil. Každopádně Světlana Witowská je teď hvězda sociálních sítí. A poprávu. Česká televize to zvládla velmi dobře.

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 21:30

ANI JEDEN DRUHÉHO NEPŘETLAČIL

Na Primě duel vypadal jako boxerský souboj, kde Jiří Drahoš inkasoval řadu ran, ale výrazně aktivnější Miloš Zeman ho nakonec neknockoutoval. Dnes na ČT byl obraz hry mnohem vyrovnanější. Prezidentský vyzyvatel Drahoš celou dobu poctivě útočil, aby dokázal, že není v debatách slabší než Zeman. Byl to minimálně vyrovnaný zápas.

Reflex
Reflex
25. ledna 2018 · 21:44

WITOWSKÁ BOŘÍ INTERNET

Světlany Witowské je plný internet a sociální sítě. Na její stručný miniprofil na webu Reflexu teď chodí tisíce lidí.

Světlana Witowská: 10 faktů o moderátorce rozhodujícího duelu prezidentských kandidátů >>>

Petr Sokol
Petr Sokol
25. ledna 2018 · 21:49

OSW místo OVM?

Na sociálních sítích také velmi často zaznívá názor, že hlavním poraženým dnešního večera je Václav Moravec. Jeho pozice hlavního politického moderátora ČT se dnes zatřásla.  

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
25. ledna 2018 · 22:03

PRESUMPCE VINY

ČT teď komentuje pravdivost některých výroků. Miloš Zeman během debaty hájil změnu svého názoru na to, zda má v politice platit presumpce viny, a svůj přístup k Andreji Babišovi. Řekl, že jeho výrok o presumpci viny na politiky je starý deset nebo patnáct let a že mezi tím nastal například případ Věry Jourové (rok 2006). Jenže redaktoři ČT zjistili, že o tom, že v politice má platit presumpce viny, naposledy řekl před pěti lety.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
25. ledna 2018 · 22:11

CHYBĚL HLASATEL

Debatu na ČT sledovalo v průměru 2,6 milionu diváků. Během přenosu jsme se to ale nedozvěděli - veřejnoprávní televize totiž na rozdíl od konkurenční Primy zcela neprofesionálně nasadila do přenosu moderátorku, nikoli hlasatele sledovanosti. Muž s čísly Voříšek debatě moc chyběl.