Jiří Drahoš. Stane se prezidentem?

Jiří Drahoš. Stane se prezidentem? Zdroj: Michael Tomeš E15

Bohumil Pečinka: Co by se vlastně stalo, kdyby se prezidentem stal Jiří Drahoš

Prezidentský poločas je dobrá záminka k zamyšlení, co by nastalo, kdyby se hlavou státu stal Jiří Drahoš. O jeho protikandidátovi Miloši Zemanovi víme vše. Je pro mnoho lidí jistotou a každý si může vsadit na dvě karty: pokračování dosavadní prezidentské linie nebo její změnu.

Zeman kolem roku 2015 úplně vypadl z role prezidenta jakožto integrující figury politického systému a začal jednostranně protežovat Andreje Babiše. Jeho sázka, že ANO získá nejvíce voličů, které pak bude možné využít ke znovuzvolení, vyšla, i když loajalita voličů ANO k Zemanovi v prezidentské volbě nebyla stoprocentní. Zeman na oplátku přispěl k legitimizaci bloku Babiš, Okamura, komunisté.

Tím se výrazně odcizil „té druhé“ části společnosti, která je zhruba stejně početná, jen nemá silné lídry jako levicově-populistický blok. Ze Zemana se stalo něco jako Babišův kancléř, který mu slíbil podpořit jakoukoli variantu jeho vlády, obzvlášť když do ní může implantovat i nějakou tu svou personální výpomoc.

Druhá společnost

Potenciální prezident Drahoš bude svým případným zvolením pokusem české společnosti o novou rovnováhu. Stručně řečeno, ta „druhá“ společnost, která je podobně velká jako blok Zeman–Babiš–Okamura–komunisté, získá své zastoupení ve vedení státu, což bude mít své důsledky.

Od roku 2013 došlo k obrovským voličským posunům. Jestliže Andrej Babiš před pěti lety z osmdesáti procent reprezentoval exvoliče ODS a TOP 09 z let 2006 a 2010, dnes je z týchž osmdesáti procent mluvčím české levice. Její nacionalisticko-populistické zbytky jsou dnes v SPD, nostalgici v KSČM. Dalším zvolením Zemana by tento blok byl nadreprezentován vzhledem k výsledkům voleb, což by ve společnosti vyvolalo další pnutí.

Drahošův program

Volbou Jiřího Drahoše by nedošlo k nějakému viditelnému zlomu. Drahoš chce svým nepolitickým založením hrát roli moderátora mezi „dvěma“ českými společnostmi. Větší ambice nemá a v současné situaci to není vůbec málo. Pokud k tomu přidá garanci nezneužívání ozbrojených složek plus ochrání nezávislost české justice, která byla za ministra Pelikána podrobována v posledních měsících silným tlakům, tak to vůbec není málo.

Volbou Drahoše získá „druhý svět“ své zastoupení a mohlo by dojít ke zklidnění atmosféry shrnuté do hesla „kavárna proti hospodě“, „vítači proti odmítačům imigrace“. Dnes už jsou to jen falešná marketingová hesla mobilizující svět Babiš– Okamura–komunisté proti ostatním. Národní shodu na imigrační politice respektují všechny strany včetně Drahoše. Odhalit tuto chytlavou lež by rovněž mohlo být přidanou hodnotou nového prezidenta. Autor je komentátorem týdeníku Reflex.

Text vyšel také na e15.cz >>>