Zahradnictví u metra Kačerov nabízí okrasné dřeviny

Zahradnictví u metra Kačerov nabízí okrasné dřeviny Zdroj: Michal Kořán

Varování na libereckém Sokolovském náměstí
I v Praze na sídlišti Skalka má Miloš "strhané" rysy
Politický humor se dá najít i v antiku s nábytkem, Praha, Jateční ulice
Prosté, ale jak jednoznačné. Praha, Komunardů
V Liberci u vchodu do obchodního domu si lidé nepřítomnost popelníku vyřešili po svém
21
Fotogalerie

Prezident lhář i "nerušit, kradu". Podívejte se na volební street art v Česku

„Miloši, končíme.“ „Miloše, do koše...“ To byla nezapomenutelná davová skandování v listopadu 1989. A k tomu polepené ulice hesly a plakáty spontánně vytvořenými občany. Kdo by ale čekal, že se něco takového bude opakovat i při současné, vyhrocené volbě nové hlavy státu, bude zklamán. Podobné projevy se již moc neobjevují a jeden aby je hledal jako příslovečnou jehlu v kupce sena.

Přesto jsem si dal tu práci a začal podobné projevy společnosti těsně před první volbou prezidenta dokumentovat. Inspirovala mě k tomu vtipná samolepka s vy­obrazením Andreje Babiše s prostým nápisem StB? Ano. Jedno­duché a vtipné. Ovšem humoru je na ulicích pramálo. Většina projevů nespokojených občanů si vystačí s pouhým stržením plakátu či billboardu s nesympatickým kandidátem, výjimečně s nějakým dodaným nápisem nebo malůvkou na vylepený plakát.

Nejvíc negativních projevů jsem zaznamenal na současného prezidenta Miloše Zemana. To potvrzuje časté vyjádření novinářů a politologů, že Zeman rozděluje republiku. I proto se objevil organizovaný odpor proti tomuto kandidátovi, jako to například učinila umělecká skupina Ztohoven, která natiskla samolepky v různých velikostech, připomínající červené trenýrky. Jak sami k tomu dodávají, šíření těchto samolepek má skrze satirický odpor vyjádřit nesouhlas s politikou Kanceláře prezidenta republiky Miloše Zemana.

Kromě těchto skromných počinů se dnes ale projevy nespokojenosti a politický humor přenesly především na sociální sítě, kde se množí jako houby po dešti.