Drahoš versus Zeman

Drahoš versus Zeman Zdroj: Koláž Blesku

Druhé kolo voleb v kostce: Kurzy na vítěze, profily kandidátů, voličský průkaz a koho podpořili poražení kandidáti

Drahoš versus Zeman. Takové je druhé kolo prezidentských voleb. Jak jejich šance vidí sázkové kanceláře a agentury pro výzkum veřejného mínění? Kolik hlasů finalistům přihrají poražení z prvního kola?

Kurzy a průzkumy

Tři dny po prvním kole věřily sázkové kanceláře víc Jiřímu Drahošovi. Fortuna na jeho vítězství vypsala kurz 1,55, zatímco na Miloše Zemana 2,4. U Tipsportu si na Drahoše můžete vsadit s kurzem 1,52, na Zemana 2,53.

Stejně to vidí i agentury pro výzkum veřejného mínění. Z posledního průzkumu před prvním kolem voleb agentura STEM/MARK predikovala, že Jiří Drahoš ve druhém kole současnou hlavu státu porazí, protože se ho v případě takového souboje chystá podpořit 48 procent voličů, zatímco Zemana jen 42 procent. Ovšem dalších deset procent neví.

Podpora od poražených

Pavel Fischer

Fischer, který v prvním kole získal 10,23 procent hlasů a skončil třetí, podpořil Jiřího Drahoše. Trochu váhavě, ale podpořil.

Michal Horáček

Horáček (9,18 %) podpořil Drahoše naopak velmi důrazně a osobně. Dokonce mu nabídl i své billboardy.

Marek Hilšer

Hilšer své voliče, kteří mu dali dohromady 8,83 procenta hlasů, také vyzval k volbě Drahoše.

Mirek Topolánek

Také Topolánek (4,3 %) podpořil do druhého kola Drahoše. „Chtěl bych vyzvat všechny podporovatele, aby dali hlas Drahošovi, bude to dobrá volba pro Českou republiku. Ve druhém kole, pokud se síly spojí, nebude bez šance,“ řekl na tiskovce. Jeho motivací je zejména oslabit mocenský pakt Zeman–Babiš.

Jiří Hynek

Hynek (1,23 %), kandidát strany Realisté, uvedl, že o případné podpoře do druhého kola se rozhodne až těsně před hlasováním. Roli budou hrát i televizní debaty.

Petr Hannig

Hannig (0,56 %) svou přízeň Zemanovi až na postoj k EU vyjadřoval i před prvním kolem. Po něm Zemana podpořil otevřeně: „Doporučuji tedy voličům, aby volili Miloše Zemana, ale ponechávám jim volnou cestu, protože nikomu člověk nemůže absolutně doporučovat.“

Vratislav Kulhánek

I poslední Kulhánek (0,47 %), který byl svým výsledkem ve volbách opravdu hodně zaskočen, podpořil Drahoše. Nic jiného prý nepřipadá v úvahu.

Prostým součtem hlasů z prvního kola by to tedy měl mít v kapse vítězství Jiří Drahoš. Jenže prosté součty tady neplatí.

Zásadní věci, které ovlivní druhé kolo

1. Budou se voliči řídit doporučením svých favoritů z prvního kola?

Jednoznačná podpora Drahoše ze strany většiny ostatních kandidátů je určitě důležitá, ale nebude fungovat stoprocentně. Část voličů, jejichž kandidát nepostoupil, určitě zůstane doma a nižší účast bude nahrávat Zemanovi. Navíc další voliči budou volit jinak, než jim bylo jejich favority doporučeno. To se určitě bude týkat hlavně Topolánkových podporovatelů.

2. Televizní debaty

Zeman se televizním duelům před prvním kolem vyhýbal ve snaze využít aureoly povzneseného prezidentství. Teď ale chce do čtyř, na střet jeden na jednoho si totiž věří. A taky ví, že takový střet ke zvrácení voličské přízně potřebuje. Je v tomto ohledu mnohem zkušenější a Drahoš se bude muset hodně snažit, aby nebyl po celou dobu debat v oslabení. Navíc Zeman bude v debatách reagovat příměji, jednodušeji, důrazněji a nebude se ohlížet na složitost probírané problematiky. A dost možná ani ne na pravdivost svých slov.

3. Špína

Oba kandidáti čelí nejrůznějším obviněním, dezinformacím či spekulacím. Zemanovi možná v prvním kole uškodila napůl recesistická informace, že do druhého kola současný prezident postupuje automaticky. U Drahoše se zase objevily zjevně nepravdivé zvěsti o jeho spolupráci s StB a podobně. Ještě toho může přijít hodně. 

Základní informace a voličský průkaz pro druhé kolo

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. V pátek se bude volit od 14 hodin do 22, v sobotu od 8 do 14. Volit musíte ve volební místnosti v místě vašeho trvalého bydliště, anebo pokud máte voličský průkaz pro druhé kolo, lze volit i jinde.

Voličský průkaz pro druhé kolo jste mohli získat automaticky s průkazem pro kolo první. Ještě ale není pozdě – můžete o něj zažádat až do středy 24. ledna. Kde a jak? Jak získat voličský průkaz si přečtěte ZDE.