Video placeholde

Trump pochválil dodávku stíhaček F-52 do Norska. Ty ale existují jen v oblíbené videohře

Vypadalo to ve středu v Bílém domě ve Washingtonu na poklidnou tiskovou konferenci. Americký prezident Donald Trump a norská premiérka Erna Solbergová si pochvalovali vzájemnou spolupráci. Trump to chtěl nějak okořenit a proto ocenil dodávku amerických bojových stíhaček F-52 skandinávskému spojenci v NATO. Jenže tato letadla neexistují, bojují pouze v populární videoherní střílečce „Call of Duty: Advanced Warfare“.

Není to poprvé, že se Donald Trump v něčem spletl. Tentokráte si z něj ale média a velká komunita lidí, kteří hrají videohry, dělají velkou srandu. Překvapivé u toho přitom je, že v samotném Norsku se případ ve srovnání s jinými zeměmi tolik nerozebíral.

„Byla to tajná informace o pokročilé kapacitě stíhaček, které jsou schopny porazit své ruské protějšky? Nebo bláznivý způsob, jak oklamat zpravodajské analytiky?" Ptal se s nadsázkou například list The Washington Post.

Trump si podle všeho popletl čísla a písmenka, když informace četl z připravených písemných podkladů. Zkombinoval nesprávně číslo 52 a písmeno F. Ve skutečnosti Spojené státy dodají Norsku stíhačky F-35 Lightning II. Na dotazy, zda je Trump alespoň příznivcem známé videohry, Bílý dům neodpověděl.

Společnost Lockheed Martin, která vyrábí skutečné letadlo, ve svém prohlášení pak uvedla, že norská vláda dosud schválila finanční prostředky na čtyřicet strojů F-35 a do dnešního dne jich už deset odebrala. „Tři naše letadla dorazila na norskou leteckou základnu Ørland loni v listopadu,“ prohlásila mluvčí firmy Carolyn Nelsonová.

Nové verze letadel F-35 přitom patří k tomu vůbec nejlepšímu, co ve výzbroji americká armáda v současnosti má. Norsko jimi nahrazuje staré stíhačky F-16.

Například minulý rok v září Donald Trump ve svém velkohubém stylu řekl: „Když naši nepřátelé uslyší motory F-35 nad svými hlavami, jejich duše se budou chvět a budou vědět, že přijde den zúčtování.“

Hru „Call of Duty: Advanced Warfare“, ve které se objevuje fiktivní stíhačka F-52, o které hovořil Donald Trump, uvedla v listopadu 2014 na trh společnost Activision. Celkem se jich po světě prodalo 20 milionů kusů. Do hry studio Sledgehammer obsadilo populární herce Troye Bakera a Kevina Spaceyho. Zajímavostí je, že ve hře probíhá i bitva o Severní Koreu, o které se přitom reálně hovoří v poslední době v souvislosti a testy jaderných zbraní KLDR.