Plukovník Komárek, Babišova „čapí“ zbraň bez záruky

Měl to být hlavní trumf bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty ve válce s Policejním prezídiem proti sloučení dvou celostátních útvarů pod jednu centrálu. Řeč je o mobilu z příbuzenského okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kterého měl kdosi využít k „brutálnímu úniku informací“ do podnikatelského prostředí.

Tak to aspoň prezentoval Šlachta jako důkaz, že Tuhý, jeden z autorů jím napadané reformy, je nedůvěryhodnou figurou, napojenou na zločinecké podsvětí. Jako první tuto třaskavou zprávu vypustil do éteru Šlachtův blízký spolupracovník, vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Oba policisté tehdy stáli po boku hnutí ANO, jež kauzu dramaticky zpolitizovalo. Činil se i Babišův tisk. Mladá fronta DNES psala na titulní straně o „Šlachtově trumfu“ a šéfredaktor Lidových novin István Léko věštil Tuhému brzký konec.

Nakonec vše bylo jinak. Tuhý podal na Komárka trestní oznámení a soud mu dal nedávno za pravdu. Komárek byl nepravomocně odsouzen k roční podmínce s dvouletým odkladem trestu. Jeho nařčení se ukázala jako nepravdivá a neprůkazná, navíc vycházela ze zmanipulovaného policejního spisu.

Avizovaný trumf se změnil v blamáž, což už před rokem konstatovala i parlamentní vyšetřovací komise.

Týž Jiří Komárek u soudu mimo rámec svého případu cíleně vypustil do oběhu další citaci ze živého spisu, naznačující napojení vyšetřovatele Čapího hnízda na advokáty lobbisty Iva Rittiga. Šlo o spis kauzy Beretta, kterou vyšetřují policisté bývalého ÚOOZ a dozoruje ji pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ta se od tohoto vyjádření okamžitě distancovala. Tvrdí, že Komárek žádný živý spis k dispozici mít nemohl a jeho vyjádření není validní.

Proti jednacímu řádu

Nyní se opakuje podobný scénář. Řízeného úniku, jistě se Šlachtovým vědomím, se opět ujaly deníky Agrofertu a Andrej Babiš. Znovu má jít o důkaz, že proti šéfovi hnutí ANO intrikuje mafie, která zorganizovala kauzu Čapí hnízdo. Opět bez důkazů dosvědčujících její přímé ovlivňování. Opravdu má tato „mafie“ tak dlouhé prsty, že zasahuje až do evropského Úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), jenž dospěl k totožným závěrům?

To nebrání revolučním jakobínům z řad hnutí ANO a SPD, aby Komárka pozvali na nejbližší jednání výboru 16. ledna, krátce před hlasováním o důvěře vládě. Došlo při tom k bezprecedentní situaci.

Mandátový a imunitní výbor není parlamentní vyšetřovací komise, a už vůbec ne soudní senát a jednací řád mu neumožňuje zvát další svědky k výslechu. Koalice ANO a SPD se však prosadila silou deseti hlasů z devatenácti, když se jí improvizovaným večerním svoláním výboru současně podařilo rozbít schůzi sněmovny a neplánovaně oddálit hlasování o důvěře vládě.

Pokud bude umožněno Komárkovi vystoupit, musí ho ministr vnitra zbavit mlčenlivosti, ačkoli by tím bylo stvrzeno porušení jednacího řádu. Jak se tato aktivita projeví na hlasování o vydání obou politiků, dnes není jisté. Důvody jsou však jasné. Znevěrohodnit vyšetřovatele a hledat nové důvody, jak jejich vydání znemožnit, místo aby se podle práva obhajovali před soudem.