Francois Boucher - Odalisque

Francois Boucher - Odalisque Zdroj: Wikimedia

Učitel šesťáků dostal vyhazov. Při výuce výtvarné výchovy se žákům dostaly do ruky slavné akty

Hodina výtvarné výchovy na Lincolnově základní škole v americkém státě Utah začínala 4. prosince tak jako obvykle. Učitel Mateo Rudea vyzval žáky, aby si prošli sadu pohlednic zobrazujících slavná díla světového malířství a povšimli si barevných kompozic. V sérii ovšem byly zařazeny dva akty. Následovala pobouřená reakce některých žáků a následně rodičů. Rudea byl začátkem roku ze školy propuštěn.

Aféra vzbudila kontroverzi nejen v americkém státě. Převzalo ji také množství zahraničních médií. Deník The Herald Journal přinesl o událostí překvapivé množství detailů. Vyjádřilo se množství rodičů, kteří s propuštěním učitele souhlasí i nesouhlasí. Sám Rudea detailně vysvětlil, že o aktech zařazených do kolekce nevěděl. Šesťákům by je podle svých slov vědomě samozřejmě neukazoval. Z různých stran padají dokonce výroky o pornografii distribuované dětem.

A o jaké slavné obrazy vlastně šlo? Mezi pohlednice děl Van Gogha, Moneta, Miróa, Botticelliho nebo Ingrese byl zařazena také reprodukce aktu rokokového malíře Francoise Bouchera a modernisty Amadea Modiglianiho. Zatímco Boucherova Odalisque zobrazuje odhalené pozadí ženy pózující v budoáru, Modiglianiho Iris je zobrazena nahá en face.

Kolumbijec Mateo Rudea přišel do utažské oblasti Cache Valley, aby na Utažské státní univerzitě dokončil magisterský stupeň vzdělání ve výtvarném umění. V mezičase se věnoval výuce na Lincolnově základní škole. V průběhu šesti let strávených ve městě uspořádal několik komunitou vřele přijatých výstav. Po vyhazovu podle svých slov cítí, že jeho práce byla znevážena a že jeho jméno bude kvůli nesmyslnému skandálu dost možná ve Spojených státech očerněno navždy.

Stížnost na Rudea podala matka jednoho z žáků Vanessa Pixtonová. Neznepokojil ji prý fakt, že se dětem dostaly do rukou inkriminované obrázky. Vadit jí měly Rudeovy komentáře, které ze strany učitele následovaly. Směrem ke třídě měl podle jejího syna říct: „Na ženských bradavkách není nic špatného. Měli byste už dospět a stavět se k podobným věcem rozumně.“

Rudea tuto verzi odmítl. Dětem prý řekl, že až vyrostou, budou navštěvovat muzea a tam se nahotě nebudou moci vyhnout. Co přesně by bylo závadné na kterémkoliv ze dvou komentářů, není běžnému Středoevropanovi přesně jasné. Zaplaťpánbůh, že kolekce neobsahovala reprodukci Původu světa Gustava Courbeta.