Nové luxusní vězení v Dánsku.

Nové luxusní vězení v Dánsku. Zdroj: Torben Eskerod/Storstrøm

Nové luxusní vězení v Dánsku.
Nové luxusní vězení v Dánsku.
Nové luxusní vězení v Dánsku.
Nové luxusní vězení v Dánsku.
Nové luxusní vězení v Dánsku.
19
Fotogalerie

Fešácký kriminál: Pokoje jako v luxusním hotelu, fitko, škola, to je nové vězení v Dánsku

Dánský ostrov Falster se stal domovem pro zřejmě nejhumánnější vězení na světě. Jmenuje se Storstrøm a přestože vše vypadá poměrně „idylicky", je zde nejpřísnější ostraha. Areál sklízí zasloužený aplaus, protože místo klasického kriminálu spíše připomíná komunitu, která neustále pulzuje životem.

Storstrøm má kapacitu 250 lidí a je navržen jako malá komunita, kde mohou vězni strávit čas v prostředí, které je velmi podobné normálnímu životu. Prostředí má motivovat odsouzené, aby měli chuť vrátit se k životu, který je spořádaný a v rámci zákonů. Areál byl navržen dánskými architekty ze studia C.F. Møller.

Vězení má plochu 18 fotbalových hřišť a v jeho centru stojí zařízení, ve kterých můžou odsouzenci trávit svůj volný čas. Jsou zde prostory na cvičení, studium, uměleckou tvorbu i modlitebna. Trestanci si také mohou koupit vlastní jídlo v samoobsluze.

„Všechny budovy jsme koncentrovali kolem centra pro společné aktivity. Máme zde také jakési náměstí, kde je umístěna budova pro nejrůznější volnočasové aktivity, škola a kostel. Také se snažíme zlepšit komunikaci mezi vězni a dozorci,“ řekl architekt Mads Mandrup ze studia C.F. Møller dánským novinám Berlingske.

Cely jsou také navrženy jinak, než je v podobných zařízeních obvyklé. Každá cela má 13 metrů čtverečních a je v ní lednička, skříň a 22palcová televize. Cela je navržena tak, aby do ní šlo přirozené světlo. Okna jsou ale zkosená, aby vězni měli soukromí.

Podle některých kritiků je ale vězení až příliš luxusní a mizí tak jeho represivní funkce. Zástupci káznice to odmítají s tím, že i přes dobré podmínky k životu uvnitř jsou vězni stále zavřeni v zabezpečené pevnosti se šestimetrovou stěnou a použit byl i ostnatý drát.